Luottokielto

Luottokielto tarkoittaa luotonluottokieltomyöntämis kieltoa yksityiselle henkilölle. Kun luottokielto on asetettu ei henkilö voi saada lainaa yhdestäkään lainapalvelusta joka käyttää Asiakastiedon luottotietorekisteriä. Luottokielto on voimassa kaksi vuotta kerrallaan, mutta sen voi poistaa myös ennen voimassaolon päättymistä.

Koska luottokielto on järkevä asettaa?

Luottokielto on hyvä ratkaisu tilanteisiin jossa taloudellinen huolimattomuus on arkipäivää eli lainakäyttäytyminen on vastuutonta tai on olemassa identiteettivarkauden vaara eli toinen henkilö on saanut tietosi ja yrittää hakea nimissäsi lainaa.

Moni asettaa itselleen luottokiellon kun esimerkiksi luottokortti ja henkilökortti on varastettu. Näin varas ei voi toimia identiteettivarkaana hakien toisen nimissä lainaa. Osamaksuja on helppo järjestellä pelkästään henkilöpapereiden avulla, jolloin varkaat myyvät osamaksulla ostetut tavarat verkossa anonyymisti.

Hyvä syy luottokiellon asettamiselle on holtiton pikavippien nostaminen jolloin henkilö on ajautunut velkakierteeseen huolimattomalla rahankäytöllään. Näin voidaan hyvissä ajoin välttyä pahemmilta seuraamuksilta jotka aiheutuvat vellaisen ongelmista. Jos havaitset omassa käyttäytymisessäsi tälläisiä merkkejä voi olla järkevää harkita omaehtoisen luottokiellon voimaan panemista.

Miten luottokielto haetaan?

Luottokielto on helppo ja nopea asettaa voimaan. Luottokielto saadaan asetettua Asiakastieto Oy verkkosivuilla kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla sivustolle. Luottokiellon asettaminen maksaa noi 20 euroa kertamaksuna, jonka voi maksaa verkkopankissa tai paperilaskulla. Luottokiellon voi asettaa myös samalla tavalla hieman edullisemmin Bisnode:n ylläpitämään rekisteriin 15 eurolla.

Luottokielto on voimassa kaksi vuotta asettamisen jälkeen, mutta voidaan poista myös milloin tahansa aikaisemmin. Suosittelemme kuitenkin poistamaan luottokiellon vain niissä tapauksissa on velkaongelmat on selvitetty ja taloudellisesti tilanne vaatii rahoituksen.

Voiko lainaa saada vaikka luottokielto merkintä?

Lainaa on mahdollista saada vaikka henkilöllä olisi luottokielto merkintä, se edellyttää kuitenkin että henkilö on omaehtoisesti asettanut itselleen luottokiellon ja että kyse ei ole maksuhäiriömerkinnästä. Laina tapauksissa luottokiellolta täytyy pyytää todistus lainaa varten joka lähetetään sähköpostiin.

Miten poistan luottokiellon?

Luottokiellon poistaminen tapahtuu samalla tavalla Asiakastiedon tai Bisnoden verkkosivuilla. Luottokiellon poistaminen on maksutonta eikä siitä veloiteta mitään kuluja.

Mikä on luottokiellon tarkoitus?

Luottokiellon tarkoitus on estää henkilö hakemasta lainaa hetken mielijohteesta tai estää identiteettivarkauksia tapauksissa joissa henkilö on joutunut ryöstön kohteeksi ja hän on menettänyt esimerkiksi pankkitunnuksensa tai henkilötietonsa.

Täsmennettäköön, että luottokielto ei ole sama asia kuin maksuhäiriömerkintä. Se on siis ikäänkuin erillinen luottokielto sopimus, jonka voimassa olo aikana henkilön täytyy hakea erillinen todistus saadakseen lainaa.

Luottokielto lapselle

Jos lapsi (tässä tapauksessa oletettavasti yli 18-vuotias) käyttäytyy holtittomasti raha-asioiden suhteen on järkevää ottaa yhteyttä suoraan Asiakastietoon tai Bisnodelle ja kysyä miten asia toimii ja onko se mahdollista.