luottokielto

Omaehtoinen luottokielto

Artikkeli päivitetty 25. Syyskuu, 2023

Harkitsetko luottokieltoa tai oletko asettanut itsellesi luottokiellon ja etsit tietoa sen toiminnasta.

Alapuolella oleva artikkeli käsittelee luottokiellon asettamista ja sen yleistä käyttöä.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Koska luottokielto on järkevä asettaa?

Luottokielto on hyvä ratkaisu tilanteisiin jossa taloudellinen huolimattomuus on arkipäivää eli lainakäyttäytyminen on vastuutonta tai on olemassa identiteettivarkauden vaara eli toinen henkilö on saanut tietosi ja yrittää hakea nimissäsi lainaa.

Moni asettaa itselleen luottokiellon kun esimerkiksi luottokortti ja henkilökortti on varastettu. 

Näin varas ei voi toimia identiteettivarkaana hakien toisen nimissä lainaa. Osamaksuja on helppo järjestellä pelkästään henkilöpapereiden avulla, jolloin varkaat myyvät osamaksulla ostetut tavarat verkossa anonyymisti.

Hyvä syy luottokiellon asettamiselle on holtiton pikavippien nostaminen jolloin henkilö on ajautunut velkakierteeseen huolimattomalla rahankäytöllään. 

Näin voidaan hyvissä ajoin välttyä pahemmilta seuraamuksilta jotka aiheutuvat velallisen ongelmista. 

Jos havaitset omassa käyttäytymisessäsi tällaisia merkkejä voi olla järkevää harkita omaehtoisen luottokiellon voimaan panemista.

Miten luottokielto haetaan?

Luottokielto on helppo ja nopea asettaa voimaan. Luottokielto saadaan asetettua Asiakastieto Oy verkkosivuilla kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla sivustolle

. Luottokiellon asettaminen maksaa noin 20 euroa kertamaksuna, jonka voi maksaa verkkopankissa tai paperilaskulla. 

Luottokiellon voi asettaa myös samalla tavalla hieman edullisemmin Bisnoden ylläpitämään rekisteriin 15 eurolla.

Luottokielto on voimassa kaksi vuotta asettamisen jälkeen, mutta voidaan poista myös milloin tahansa aikaisemmin. 

Suosittelemme kuitenkin poistamaan luottokiellon vain niissä tapauksissa on velkaongelmat on selvitetty ja taloudellisesti tilanne vaatii rahoituksen.

Miten poistan luottokiellon?

Luottokiellon poistaminen tapahtuu samalla tavalla Asiakastiedon tai Bisnoden verkkosivuilla. 

Luottokiellon poistaminen on maksutonta eikä siitä veloiteta mitään kuluja.

Voiko lainaa saada vaikka luottokielto merkintä?

Lainaa on mahdollista saada vaikka henkilöllä olisi luottokielto merkintä, se edellyttää kuitenkin, että henkilö on omaehtoisesti asettanut itselleen luottokiellon ja että kyse ei ole maksuhäiriömerkinnästä. 

Laina tapauksissa luottokiellolta täytyy pyytää todistus lainaa varten joka lähetetään sähköpostiin.

Mikä on luottokiellon tarkoitus?

Luottokiellon tarkoitus on estää henkilö hakemasta lainaa hetken mielijohteesta tai estää identiteettivarkauksia tapauksissa joissa henkilö on joutunut ryöstön kohteeksi, ja hän on menettänyt esimerkiksi pankkitunnuksensa tai henkilötietonsa.

Täsmennettäköön, että luottokielto ei ole sama asia kuin maksuhäiriömerkintä. 

Se on siis ikään kuin erillinen luottokielto sopimus, jonka voimassa olo aikana henkilön täytyy hakea erillinen todistus saadakseen lainaa.

Luottokielto lapselle

Jos lapsi (tässä tapauksessa oletettavasti yli 18-vuotias) käyttäytyy holtittomasti raha-asioiden suhteen, on järkevää ottaa yhteyttä suoraan Asiakastietoon tai Bisnodelle ja kysyä miten asia toimii ja onko se mahdollista.

Usein kysytyt kysymykset luottokiellosta

Mikä on luottokielto?

Omaehtoinen luottokielto estää esimerkiksi kulutusluoton hakemisen. Kyseisessä toimenpiteessä luottorekisteriin tehdään merkintä. Vastuullinen luotonantaja tarkistaa jokaisen hakijan luottotiedot ja tässä vaiheessa omaehtoinen luottokielto tulee ilmi.

Miten saan luottokiellon?

Luottokiellon asettaminen on erittäin helppoa. Esimerkiksi Suomen asiakastietojen sivustolla se edellyttää verkkopankkitunnuksia, jolla tunnistautuminen tapahtuu. Kyseisen sivuston kautta omaehtoisen luottokiellon asettamisesta peritään 19,95 euroa.

Mitä omaehtoinen luottokielto estää?

Omaehtoinen luottokielto vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi uusien lainojan tai luottojen saamiseen. Se on hyödyllinen myös silloin, jos henkilö epäilee joutuvansa identiteettivarkauden tai tietomurron kohteeksi. Kyseisen merkinnän asettamisen jälkeen henkilö ei voi hakea uutta kulutusluottoa ilman erillisiä erikoisjärjestelyjä.

Voiko omaehtoisen luottokiellon poistaa?

Omaehtoinen luottokielto on mahdollista poistaa Omatieto- palvelun verkkosivuston kautta. Merkinnän poistaminen edellyttää omia verkkopankkitunnuksia. Tunnistautumisen jälkeen omaehtoinen luottokielto poistetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteristä välittömästi.

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti