Lainahakemus - näin saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia

Artikkeli päivitetty 10. Toukokuu, 2024

Lainahakemus on yksi oleellisin osa lainanhakuprosessia ja sen avulla lainanmyöntäjä tekee hakijasta arvion. Jokaisella pankilla ja rahoituslaitoksella on omanlainen lainahakemus.

Lainatuote myös vaikuttaa siihen, onko hakemus nopeasti vai hitaasti täytettävä. Usein vakuudellinen luottohakemus on työläämpi.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4%
Lainasumma
100 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,1%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 15 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,19%
Lainasumma
500 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,19%
Lainasumma
500 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,42%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 15 vuotta
Opit nämä asiat:
 • Mikä on lainahakemus?
 • Näin täytät lainahakemuksen netissä
 • Oikean lainan tarjoajan valitseminen
 • Mitä tietoja lainahakemukseen tulee täyttää?
 • Kuinka kauan kestää saada päätös lainahakemukseen?
 • Miksi lainahakemukseni hylättiin
 • Kilpailuta lainahakemus ja saat rahat tilillesi nopeasti
 • Miksi laina kannattaa kilpailuttaa Omalainalla?
 • Lainahakemuksien erot eri pankeilla
 • Lainahakemus usein kysyttyä 

Mikä on lainahakemus?

Luotonhakijan tulee täyttää lainahakemus aina ennen lainan saamista. Lainahakemuksen perusteella pankki tai rahoituslaitos tekee sinusta arvion ja sen pohjalta päätöksen lainan myöntämisestä.

Lainahakemus täytetään omilla henkilökohtaisilla tiedoilla ja siinä esitetyt kysymykset voivat vaihdella pankista riippuen. Yleisimmät lainahakemukseen täytettävät tiedot ovat lainasumma ja takaisinmaksuaika.

Hakemasi lainan perustietojen lisäksi lainahakemuksessa esitetään kysymyksiä esimerkiksi tuloistasi, aikaisemmista veloistasi ja asumistiedoistasi. Kaikki lainahakemukset ovat aina pankkikohtaisia.

Tässä artikkelissa käsittelemme lainahakemukseen liittyviä asioita. Tästä oppaasta voi olla joko kokonaan tai ainakin osittain hyötyä lainaa hakeville henkilöille.

Näin täytät lainahakemuksen netissä

Täytä yksi lainahakemus netissä ja saat eteesi vertailtavaksesi useita lainatarjouksia, joista valitset edullisimman vaihtoehdon.

Lainahakemuksen täyttäminen voi tapahtua joko digitaalisesti tai paperisena, riippuen siitä minkä lainantarjoajan valitset. Netistä löytyvien digipankkien kautta lainahakemuksen täyttäminen tapahtuu aina sähköisesti.

Myös lainahakemuksen sisältöön vaikuttaa valitsemasi pankki tai rahoituslaitos. Joidenkin luotottajien lainahakemus voi olla pitkäkestoisempi ja joidenkin taas muutamissa minuuteissa täytettävä.

Lainaa hakiessasi suosittelemme aina ottamaan vertailuun mukaan useiden pankkien lainatarjoukset, näin saat selkeän kuvan siitä mikä palvelu tarjoaa edullisimman vaihtoehdon.

Esimerkiksi Omalaina.fi palvelu on erittäin yksinkertainen ja nopea tapa selvittää jopa yli 30 eri pankin ehdot, kulut ja korkotason.

Omalainalla riittää, että täytät yhden nopean hakemuksen, joka lähetetään kilpailutettavaksi useille pankeille. Palvelun avulla säästät omaa aikaasi, kun täytettävänäsi on useiden hakemuksien sijaan vain yksi.

Tämän lisäksi voit parhaimmillaan säästää myös selvää rahaa, kun saat konkreettisen kuvan edullisimmasta lainantarjoajasta.

Lainantarjoajien sivustolla esitettyihin kustannus esimerkkeihin ei kannata tuudittautua, sillä ne ovat vain suuntaa antavia. Lainaan annettu korkotaso, ehdot ja kustannukset selviävät vasta lainahakemuksen täyttämisen jälkeen.

Omalaina siis kilpailuttaa lainan puolestasi ja saat yhdellä kertaa useiden pankkien lainatarjoukset.

Keskimääräisesti Omalainan asiakkaat ovat saaneet nopeimmillaan rahat tilille jo saman päivän aikana.

Siirry hakemaan lainaa Omalainan kautta seuraavasti:

 1. Siirry Omalaina.fi sivustolle
 2. Valitset etusivulta löytyvästä hakemuksesta itsellesi tarvittava lainasumma ja takaisinmaksuaika
 3. Sinut ohjataan viralliseen hakemukseen, jossa tiedustellaan tarkempia henkilötietojasi
 4. Omalaina lähettää hakemuksesi kilpailutettavaksi yli 30 eri pankille
 
 Jos jokin palvelun yhteistyökumppaneista pystyy tarjoamaan tietojasi vastaavaa lainaa, lähettävät se sinulle lainatarjouksia. Pääset tutustumaan saamiisi lainatarjouksiin Omalainan OmaTili-palvelusta.

Lainatarjouksien pyytäminen on maksutonta ja ei-sitovaa, joten se on loistava tapa tarkistaa oma korkotaso.

Oikean lainan tarjoajan valitseminen

Ennen lainan hakemista kannattaa miettiä minkälaisia ominaisuuksia vaatii lainantarjoajaltaan. Tyypillisesti lainan tarjoaja valitaan hintatason, ehtojen ja edullisen koron perusteella.

Seuraavissa osioissa käsittelemme tyypillisiä ja ratkaisevia tekijöitä lainan tarjoajan valitsemisessa.

Lainahinnasto

Jos lainan hintataso on ratkaiseva tekijä pankin valitsemisessa, suosittelemme kilpailuttamaan lainat. Lainan kilpailutus on nopea prosessi, joka vie tyypillisesti vain muutaman minuutin.

Kun valitset kilpailuttavasi lainatarjoukset, tulee sinun syöttää sivustolle tarvittava lainasumma ja takaisinmaksuaika. Tämän jälkeen kilpailutussivusto lähettää lainahakemuksesi yhteistyökumppaneilleen, ja vastaukseksi saat lainatarjouksia niiltä pankeilta, joiden ehdot täytät.

Parhaassa tapauksessa voit saada jopa 30 eri pankin ja rahoituslaitoksen tarjouksia. Antamalla kilpailutuksen hoidettavaksi siihen erikoistuneelle palvelulle, säästät rahaa sekä aikaasi.

Jos taas et halua hyödyntää tämänkaltaisia palveluita, joudut itse täyttämään jokaiselle pankille manuaalisesti oman hakemuksen. Pahimmillaan tämä prosessi voi kestää jopa useita viikkoja.

Vertaillessasi lainan hintatasoa suosittele, että tarkastelet nimenomaan todellista vuosikorkoa nimelliskoron sijaan.

Lainan todelliseen vuosikorkoon on laskettu mukaan kaikki lainaan liittyvät kustannukset. Kun taas nimelliskorossa on mukana vain lainan korkokustannukset.

Lainan koron lisäksi kustannuksia voivat olla esimerkiksi tilinhoitomaksut, avausmaksut tai muut hallinnointikustannukset.

Lainaehdot

Lainahinnaston sijaan joillekin hakijoille lainaehdot voivat olla ratkaiseva tekijä, varsinkin siinä tapauksessa, jos iälläsi ja tuloillasi on merkitystä. Luonnollisestihan valitset lainantarjoajan ehtojen mukaisesti.

Jos esimerkiksi lainantarjoaja vaatii korkeampaa ikää tai suurempia tuloja ja hakija ei näitä täytä, niin epäilemättä hakija kääntyy sellaisen luotonantajan puoleen, jolla nämä ehdot ovat löyhemmät.

Mitä tietoja lainahakemukseen tulee täyttää?

Jokaisen lainaa hakevan tulee täyttää hakemus omilla henkilökohtaisilla tiedoilla. Usein lainaa haetaan yksin, mutta joissain tapauksissa hakeminen voidaan toteuttaa myös yhteishakijan kanssa.

Rahoituslaitokset haluavat tietää hakijasta ainakin seuraavat tiedot:

 • Nimi
 • Henkilötunnus
 • Osoitetiedot
 • Pankkitili
 • Yhteystiedot
 • Tulotiedot
 • Tiedot muista perheenjäsenistä
 • Nykyiset lainat
 

Näiden yleisten tietojen lisäksi lainantarjoaja haluaa tietää hakijan tulojen alkuperän. Jos esimerkiksi lainanhakija on eläkeläinen, haluaa pankki nähdä eläkepäätöksen. Lainaa hakevalta yrittäjältä pankki voi pyytää liitteiden muodossa viimeisintä verotuspäätöstä ja tilinpäätöstä.

Lainanhakuprosessia voi nopeuttaa ottamalla tarvittavat liitteet valmiiksi esille jo ennen lainahakemuksen täyttämistä.

Kuinka kauan kestää saada päätös lainahakemukseen?

Lainahakemuksen päätöksen kestoon vaikuttaa haettu lainatuote. Esimerkiksi vakuudettomien joustoluottojen, tililuottojen ja käyttöluottojen lainapäätös annetaan usein nopeallakin aikataululla.

Edellä mainittuihin lainatuotteisiin voidaan antaa nopea lainapäätös siitä syystä, että niihin ei tarvita vakuuksia tai takaajia.

Vakuuden puuttuminen auttaa nopeuttamaan lainapäätöksen saamista, kun aikaa ei kulu vakuuden arvon tarkistamiseen tai sen sopivuuteen lainan vakuuttamiseksi.

Lainapäätöstä on myös mahdollista nopeuttaa omilla toimenpiteillä. Esimerkiksi kilpailuttamalla lainan voit saada päätöksen jopa heti. Kilpailutuksen avulla saat useiden pankkien lainatarjoukset.

Miksi lainahakemukseni hylättiin?

Lainanhaussa pankki tai rahoituslaitos arvioi hakijan maksukyvyn. Maksukyky arvioidaan hakijan antamien tietojen perusteella. Maksukyvyn arvioinnissa oleellisimpia asioita ovat hakijan tulot, aikaisemmat velat ja maksukäyttäytyminen.

Vaikka tyypillisesti hakija saa myönteisen lainapäätöksen, ovat myös kielteiset lainapäätökset hyvin yleisiä. Tässä muutamia yleisimpiä syitä kielteiselle lainapäätökselle:

 • Haettava lainasumma on liian suuri hakijan tuloihin nähden
 • Huono maksukäyttäytyminen
 • Maksuhäiriömerkintä
 • Puutteellisesti täytetty lainahakemus
 

Liian suuri lainasumma 

Lainasumman suuruus on yksi yleisimmistä syistä kielteiselle lainapäätökselle. Tästä syystä lainasumman suuruus kannattaa suhteuttaa omiin tuloihin sopivaksi.

Jos pankki arvioi, että hakemasi lainasumma on liian suuri tuloihisi nähden, voi lainanantaja tarjota sen tilalle pienempää lainasummaa.

Tästä syystä voit saada kielteisen lainapäätöksen tilalle vaihtoehtoisen lainatarjouksen, joka vastaa paremmin maksukykyäsi.

Suurin osa varsinkin netissä toimivista pankeista toimii tällä tavalla. Mikäli et saanut pankilta vaihtoehtoista pienempää lainasummaa, suosittelen, että muutat hakemasi lainasumman pienemmäksi ja teet kokonaan uuden hakemuksen.

 

Luottotiedoissa maksuhäiriömerkintä tai riittämätön maksukyky 

Hakijan maksukyky ja maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa voi estää myönteisen lainapäätöksen saamisen. Jos rahoituslaitos katsoo, että hakijan maksukyky on riittämätön johtaa se usein kielteiseen lainapäätökseen.

Jotkut rahoituslaitokset voivat kuitenkin myöntää hakijalle lainaa aikaisemmista maksuongelmista huolimatta. Poikkeuksena voivat olla esimerkiksi vakuudelliset lainat, joissa pankilla on turvana jokin asiakkaan antama vakuus.

Puutteellinen lainahakemus 

Hakija voi saada kielteisen lainapäätöksen myös esimerkiksi siinä tapauksessa, jos hakemus on puutteellinen tai antamat tiedot virheellisiä.

Esimerkiksi jos hakijalla on tullut näppäilyvirhe henkilötiedoissa tai päiväys on kirjattu väärin, johtaa tämä usein kielteiseen lainapäätökseen.

Tästä syystä on erityisen tärkeää olla huolellinen jokaisessa kohdassa lainahakemusta. Hakemuksen täyttämisen jälkeen suosittelen, että tarkistat jokaisen kohdan vielä uudelleen, jotta vältyt kielteisen lainapäätöksen saamiselta.

Tämä säästää myös aikaasi, sillä virheellinen hakemus tulee täyttää uudelleen.

Kilpailuta lainahakemus ja saat rahat tilillesi nopeasti

Suosittelemme kääntymään Omalainan puoleen, Jos haluat saada lainapäätöksesi nopeasti ja rahat heti tilille. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin, jonka jälkeen Omalaina lähettää sen kilpailutettavaksi useille luotettaville yhteistyöpankeille.

Nopealla lainapäätöksellä tarkoitetaan sitä, että yleensä lainahakemus käsitellään saman tien, jonka jälkeen voit hyväksyä parhaimman tarjouksen, odottaa lopullista lainapäätöstä ja siirtyä nostamaan lainasumman tilillesi.

Jos tarvitset lainan nopealla aikataululla tilillesi, suosittelen valitsemaan vakuudettoman lainan. Kyseisessä lainatuotteessa lainapäätökset ja rahojen maksaminen on paljon nopeampaa kuin vakuudellisissa lainoissa.

Miksi laina kannattaa kilpailuttaa Omalainalla?

Kilpailuttamalla lainasi Omalainalla maksimoit mahdollisuutesi saada lainaa pienellä korolla. Saat lainan nopeallakin aikataululla ja samalla pääset näkemään kaikki tarjolla olevat lainavaihtoehdot.

 • Saat lainapäätöksen heti
 • Nopeimmillaan rahat maksetaan tilillesi jo saman päivän aikana
 • Yhdellä hakemuksella saat vastaanotettua jopa 30 eri pankin ja luotonantajan tarjoukset
 • Omalaina on 100 % suomalainen ja turvallinen
 • Sillä on yli 300 000 asiakasta Suomessa
 

Millaiset pankit ovat kilpailutuksessa mukana? 

Omalainan kilpailutuksessa on mukana luotettavia ja tunnettuja pankkeja sekä rahoituslaitoksia. Mukana on useita digipankkeja, mutta joukkoon mahtuu myös muutama kivijalkapankkina tunnettu toimija.

Täytä Omalainan maksuton hakemus, joka lähetetään kilpailutettavaksi mm. seuraaville pankeille:

 • Aktia
 • POP Pankki
 • Resusrs
 • Bigbank
 • Lea Bank
 • Ferratum
 

Tässä vielä päivitetty listaus Omalainan kaikista yhteistyöpankeista:

Omalaina yhteistyökumppanit

Lainahakemuksien erot eri pankeilla

Jokaisella pankilla on omanlainen lainahakemus ja niiden välillä voi olla suuriakin eroja. Lainahakemuksen nopeuteen vaikuttaa haettu lainatyyppi sekä lainasumma.

Esimerkiksi pienemmät vakuudettomat kulutusluotot, pikalainat ja joustoluotot voi saada nopealla hakemuksella. Kun taas suuremmat asuntolainahakemukset voivat olla työläämpiä ja hitaampia prosesseja.

Alapuolelta löydät muutaman suuremman perinteisen pankin lainhakemuksen toimenpiteet.

OP lainahakemus 

Vaikka OP onkin perinteinen kivijalkapankki, on lainahakemus mahdollista täyttää helposti verkkopalvelussa. Voit pyytää Op:n kautta lainatarjouksen kirjautumalla omilla verkkopankkitunnuksillasi palveluun.

Et välttämättä saa suoraa lainatarjousta, vaan usein OP järjestää erillisen lainaneuvottelun. Lainaneuvottelu on mahdollista käydä joko digitapaamisen merkeissä tai vaihtoehtoisesti paikan päällä konttorissa.

Nordea lainahakemus 

Nordean lainahakemuksen täyttäminen onnistuu muutamassa vaiheessa. Valitse hakemasi lainasumma ja takaisinmaksuaika. Tämän jälkeen ennen hakemukseen pääsemistä, sivusto vaatii tunnistautumista.

Kun olet lähettänyt hakemuksesi eteenpäin, Nordea on sinuun yhteydessä ja lainasummasta riippuen ehdottaa tapaamista.  

Tapaamisen voi hoitaa joko sähköisesti tai konttorissa ja sen tarkoituksena on sopia lainan lopulliset ehdot.

Lainahakemus usein kysyttyä

Mitä tietoja lainahakemuksessa kysytään?

Lainahakemuksissa voi olla suuriakin eroja ja ne ovat aina pankkikohtaisia. Yleensä hakemuksessa kysytään hakijan perustietoja, tuloja, mahdollisia nykyisiä lainoja jne.

Kuinka nopeasti voin saada lainapäätöksen?

Voit saada alustavan lainapäätöksen heti, mutta joissain tapauksissa pankki voi haluta lisäselvityksiä esimerkiksi tuloistasi.

Nämä tarvittavat liitteet kannattaa ottaa esille jo ennen lainahakemuksen täyttämistä, vaikka pankki niitä ei kysyisikään.

Miksi sain kielteisen lainapäätöksen?

Syitä kielteiselle lainapäätökselle voi olla useita, mutta yleisimpiä ovat esimerkiksi liian suuri lainasumma, maksuhäiriömerkintä, ikäsi tai tulosi ovat riittämättömät tai puutteellisesti täytetty hakemus.

Jos kaikki edellä mainitut asiat olivat osaltasi kunnossa, voit ottaa asiakaspalveluun yhteyttä ja tiedustella syitä kielteiselle lainapäätökselle.

Miksi minulle tarjottiin pienempää lainasummaa?

Suurin osa pankeista tekee lainapäätöksen asiakkaan tietoja ja maksukykyä tarkastellen. Jos esimerkiksi maksukykysi tai tulosi olivat riittämättömät, voi pankki tarjota tilalle pienempää vaihtoehtoa.

Aloita vertailemaan lainoja
Helposti ja nopeasti