pankkien kilpailutus

Pankkien kilpailutus

Artikkeli päivitetty 25. Syyskuu, 2023

Elämme muutoksen aikaa jossa uusia palveluita kehitetään ja siirretään verkkoon yhä kasvavissa määrissä jopa pankkisektorilla.

Nykyään myös lainojen lisäksi on mahdollista kilpailuttaa pankit, sillä vuonna 2017-2018 astui voimaan PSD2-maksupalveludirektiivi jonka ansiota pankkien maksupalveluliikenne on vapautettu kilpailulle.

Älä anna pankeille valtaa tee pankkien kilpailutus ja ota ohjat käsiisi ja löydä paras pankki.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Miten kilpailutan pankit?

Aluksi kannattaa lähteä liikkeelle tarkastelemalla nykyisen pankin kokonaiskustannuksia. 

Yksittäiset tapahtumat joiden hinnoissa on hurjia eroja eivät välttämättä anna riittävää kokonaiskuvaa sopivan pankin löytymiseksi.

Toinen huomion arvoinen asia on kiinnittää katse myös palveluvalikoimaan. Onko sinulle tarjolla riittävästi palveluita nykyisen pankin toimesta vai kaipaatko jotakin lisää?

Entäpä lainojen ja luottokorttien kustannukset? Yli 15 vuoden laina-ajoille jo pienet prosenttien muutokset palvelumaksuissa aiheuttavat useiden tuhansien eurojen ylimääräisiä kokonaiskustannuksia.

Paras tapa aloittaa itse kilpailuttaminen on tutustua tiliotteisiin ja pankkitapahtumiin ja katsoa mitä palveluita käytät ja mitä niistä maksat.

Nyt kun tiedät tasan tarkkaan oman pankkisi palvelut ja hinnat voit tutustua eri pankkien tarjontaan ja hinnastoihin. 

Loppujen lopuksi pankin vaihtaminen on helppoa, kunhan sopiva pankki on ensin löytynyt.

Lue myös: pankkitilin avaaminen

Mitä hyötyä pankkien kilpailutuksesta on?

Pankkien kilpailutuksesta on paljonki hyötyä. Sen avulla voit ilmaiseksi ja ilman sitoutumista tarkistaa oman henkilökohtaisen korkotasosi.

Eikä kyse ole vaan yhden pankin tarjoamasta korkotasosta, vaan voit saada usean lainantarjoajan tiedot yhdellä kertaa. 

Kilpailutuksen jälkeen voit itse päättää otatko jonkin saamistasi lainatarjouksista vastaan.

Vaihtoehtoisesti voit myös päättää kilpailutusprosessin siihen eikä sinun ole pakko ottaa yhtäkään tarjousta vastaan. 

Mikä pankki on edullisin?

Edullisimmat maksutilit ja muut palvelut omaava pankki vaihtelee etsivän henkilön mukaan. 

Ei voida tehdä tarkkaa linjausta yksittäisten kustannusten perusteella sillä pankin palveluhinnastoon vaikuttavat monet tekijät.

Pankkien kilpailuttamisesta hankalan tekee kustannusten koostumisen moninaisuus. Se riippuu paljolti palveluiden käytön tavasta ja volyymeista.

Hyvä esimerkki on se, että toiselle tietty pankki saattaa olla toiselle halvempi perustason palveluna, jossa maksetaan yksittäisistä tilitapahtumista ja toiselle taas räätälöidympi palvelumuoto voi olla huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Kilpailutus kannattaa aloittaa suuremmista pankeista kuten Nordea, OP, Danske Bank ja tämän jälkeen siirtyä hieman pienempiin pankkeihin, jotta saat hyvän kokonaiskuvan siitä mitä palveluita saatat mahdollisesti tarvita nyt ja tulevaisuudessa.

Mitä palveluita kaipaat eniten?

Kiinnostaako sinua eniten pankkien palvelutarjonta lainojen suhteen, käytön suhteen vai sijoittamisen suhteen?

Pankit ovat monesti erikoistuneet yksittäisten palveluiden räätälöintiin ja siten ne saattavat erota toiminnallisuuksien kannalta merkittävästi toisistaan.

Lue myös: pankit Suomessa

Osa pankeista on myös erikoistunut säästämiseen, jolloin luonnollisesti säästötilien tarjonta on runsaampi.

Lue myös: korkeakorkoinen säästötili

Ehkä kaikkein suosituin tapa kilpailuttaa pankit on vertailla lainojen kustannuksia, sillä lainoista kertyvät kaikkein suurimmat pankkien palvelumaksut joiden vertaileminen on helppoa.

Lue myös: lainojen kilpailuttaminen

Oletko luottoasiakas?

Suomalaisille on hyvin tyypillistä keskittää kaikki palvelunsa yhden pankin alaisuuteen. Tämä on hyvä tapa, sillä se helpottaa palveluiden hallinnointia ja usein tarjoaa lisäetuja.

Lähes kaikki pankit lukuun ottamatta muutamia digipankkeja tarjoavat asiakkailleen keskittämisetuja ja muita hyötyjä.

Keskittämisestä saa hyötyä ja bonuksia laina- ja vakuutusasiointeihin liittyen. Esimerkiksi OP ja Hypo ovat hyviä esimerkkejä keskittämisetua tarjoavista pankeista, samoin S-pankki.

Etenkin S-pankki tai S-ryhmä sai valtavasti huomiota medialta ei varsinaisesti keskittämisetuihin liittyen vaan piensijoittajien keinottelusta osuuskaupan jäseninä.

Lue myös: mikä on S-juna

Oletko harkinnut ulkomaalaista pankkia?

Suomeen on viime vuosikymmenen aikana rantautunut digipankkeja, jotka ovat suuria ulkomaalaisia pankkeja tarjoamassa palveluitaan myös Suomessa.

Ne soveltuvat hyvin lainaamiseen, säästämiseen, sijoittamiseen ja luottokortteihin. Varsinaisena asiakkuuspankkina, joista saat käyttötilin ja verkkopankkitunnukset ja liudan muita palveluita ei näitä digipankkeja voi pitää, mutta perinteisille pankeille ne pärjäävät omilla toimialueillaan varsin hyvin.

Lue myös: lainaa ulkomailta

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti