Lainaa osakeyhtiölle

Suurin osa Suomessa toimivista yrityksistä on pieniä ja keskisuuria. Tämä tarkoittaa, että suurin rahoitus tulee aina yrittäjän omasta takaa.

Monesti vastaan tulee kuitenkin tilanteita eri yrityksen elinkaaren vaiheissa joissa rahoitusta tarvitaan, toisinaan jopa saman päivän aikana.

Lainaa:
1000 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
100 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
18 vuotta

Lainaa:
1000 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
1000 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
500 – 70.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
500 – 10.000€

Maksuajat:
3 – 54kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa osakeyhtiölle pankista

Pankkilaina on varmasti kaikkein perinteisin lainamuoto myös yrityksille ottaen huomioon sen, että osalle yrityksistä rahoitus voi tulla myös sukulaisilta.

Perinteiset kivijalkapankit tarjoavat kaikkein edullisinta lainaa, mutta vastapainoksi sille on vaikea saatavuus.

Pankit ovat asettaneet yrityslainojen kriteerit erittäin korkeiksi ja se tekeekin monelle PK-yritykselle lainan saamisen pankista vaikeaksi ellei jopa mahdottomaksi.

Lainahakemuksen yhteydessä voi koittaa esittää kovia reaalivakuuksia, mutta se ei kuitenkaan edes takauksen kera välttämättä sovi pankin riskisuunnitelmaan.

Lue myös: pankit Suomessa

Nykyään pankkien luottokartoitukseen kuuluu myös tarkka lainanhakijan taustatietojen selvittäminen, jossa selvitetään muun muassa muut hakijan henkilökohtaiset lainat, velat ja maksukäyttäytyminen.

Lue lisää: luottokelpoisuuden arviointi

Lainaa osakeyhtiölle

Finnvera voi olla ensimmäinen vaihtoehto

Finnvera on Suomen valtion omistama rahoituslaitos, joka on erikoistunut yritysten rahoitukseen.

Monet pienyritykset ovat saaneet Finnveralta rahoitusta sekä takauksia useimpien pankkien yrityslainoille.

Erittäin harvoin Finnvera on yksin vastuussa koko yrityksen rahoituksesta. Monesti Finnvera on vain osa rahoituskokonaisuutta esimerkiksi takauksien muodossa.

Jos verrataan perinteistä pankkilainaa Finnveran tarjontaan, voidaan todeta että laina on hieman helpompi saada mutta kustannukset ovat aavistuksen korkeammat.

Siltikään lainansaaminen ei ole taattua, koska myös Finnveralla on melko korkeat kriteerit lainan myöntämiseksi.

Myös lainan hakeminen saattaa toisinaan olla hidas prosessi. Tyypillisesti siinä kestääkin muutama viikko ellei jopa kuukausi.

Finnveran suosituin rahoituspaketti on alkutakaus, josta yrityksesi voi saada jopa 80 000 euron alkutakauksen. Tämä voidaan kuitenkin myöntää vain melko uudelle yritykselle (perustettu alle 3 vuotta sitten).

Joukkorahoitetut lainat

Yhä enemmän yleistyneet joukkorahoituspalvelut ja menetelmät ovat lisänneet tämän rahoitusmuodon suosiota.

Netistä löytää useita palveluita jotka tarjoavat yrityslainaa joukkorahoituksella.

Joukkorahoitus toimii siten, että ilmoitat yritykselle tarvitsemasi lainan määrän ja se pyritään rahoittamaan useiden pienempien sijoittajien toimesta.

Jos positio ei täyty, ei lainaa myönnetä. Jos vastaavasti se täyttyy voidaan laina myöntää sovittujen ehtojen mukaisesti.

Joukkrahoitus on kalliimpi vaihtoehto kuin nämä kaksi aikaisempaa edellämainittua, mutta silti vielä varsin edullinen tapa saada lainaa osakeyhtiölle.

Vakuudettomat yrityslainat

Internetistä löytyy ainakin 6 yritystä, jotka ovat erikoistuneet yritysrahoitukseen.

Lue myös: yrityslaina ilman vakuuksia

Nämä vakuudettomia yrityslainoja tarjoavat yritykset pystyvät osittain kilpailemaan kustannuksissa jopa perinteisten pankkien kanssa.

Vakuudettomien yrityslainojen suosio perustuu niiden nopeuteen, sillä ne voidaan usein maksaa hakijalle jopa saman päivän aikana.

Täysin “vakuudettomia” ne eivät nimestä huolimatta ole, sillä termillä viitataan vain lainan reaalivakuuksiin.

Lue myös: lainan vakuudet

Lainoille vaaditaan henkilötakaaja tai useampi, joilla on yrityksessä nimenkirjoitusoikeus.

Parempana vaihtoehtona tälle voidaan pitää henkilökohtaista lainaa yhteishakijan kanssa, jotka voivat olla yrityksen omistajia tai osakkaita. Tässä tapauksessa laina kannattaa kilpailuttaa esimerkiksi OmaLainan toimesta.

Vakuudettomista yrityslainoista mainittakoon ainakin Qred ja Businesscredit, Yritysluotto.fi ja Front kasvurahoitus jotka ovat suosituimpia tällä hetkellä.

Laskurahoitus voi toimia joissakin tapauksissa

Joillekkin yhtiöille sopivaa rahoitusta voi tarjota laskurahoitus. Lakurahoituksella pystytään nopeasti muuttamaan saatavat rahaksi, jonka avulla yritys voi saada jopa vartissa lisää rahoituspuskuria.

Hinta on kuitenkin erittäin kova. Yritys voi joutua maksamaan jopa 30% laskun kokonaisarvosta laskurahoitukseen erikoistuneelle luottoyhtiölle.

Laskurahoitus sopii kuitenkin tilanteisiin joissa on suurempiakin myyntisaatavia joiden muuttaminen rahaksi heti on paras vaihtoehto vastata nopeaan ja akuuttiin rahantarpeeseen.

Yhteenveto:

Osakeyhtiölle on mahdollista hakea lainaa usealla eri tavalla. Saatavuus, nopeus ja hinta kulkevat käsi kädessä.

  • Halvin = pankki
  • Halpa / nopea = vakuudeton yrityslaina
  • Nopein = laskurahoitus

Jos haluat saada ominaisuuksiltaan nopean, mutta mahdollisimman edullisen lainan on järkevämpää pysytellä internetin vakuudettomissa yrityslainoissa.

Sinun tulee kuitenkin olla yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu.