Lainaa yhteishakijan kanssa - rinnakkaislaina

Artikkeli päivitetty 9. Toukokuu, 2024

Oletko harkinnut suurempaa lainaa, jossa on edullinen korko eivätkä lainalyhennykset kuormita taloutta lähes lainkaan? Jos vastasit kyllä, kannattaa sinun hakea lainaa yhteishakijan kanssa.

Pureuduimme tässä artikkelissa syvemmälle aiheeseen. Mitä asioita yhteislainassa tulisi ottaa huomioon? Mitä etuja rinnakkaishakijasta oikein on? Onko yhteisvastuullinen laina oikeasti järkevä? Vastaukset löydät alempaa.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4%
Lainasumma
100 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,1%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 15 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,19%
Lainasumma
500 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,19%
Lainasumma
500 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,42%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 15 vuotta
Opit nämä asiat:
  • Mikä on yhteishakija tai rinnakkaishakija?
  • Yhteishakija lainalle
  • Minkälaisia lainoja yhteishakijan kanssa voi saada?
  • Mitä apua rinnakkaishakijasta on?
  • Rinnakkaishakija on samalla tavalla vastuussa lainasta kuin päähakija 
  • Miten rinnakkaishakija merkitään hakemukseen?
  • Varoituksen sana

Mikä on yhteishakija tai rinnakkaishakija?

Yhteishakijalla viitataan lainojen yhteydessä lainasopimuksen toiseen osapuoleen, ei luotonantajaan.

Yhteishakija tarkoittaa siis selko suomella henkilöä, joka jakaa lainan korkokulut, vastuut ja kustannukset kanssasi.

Se voidaan mieltää eräänlaisena lisäturvana lainan takaisinmaksulle sekä luotonantajan, että lainanottajan puolelta. 

Laina on kevyempi maksaa jaettuna samoin luotonantaja pitää huomattavasti luottokelpoisempana kahta lainaajaa kuin yhtä.

Rinnakkaishakijalla on aina positiivisia vaikutuksia lainasopimukseen. Saatte suuremman lainasumman, alhaisemmat korot sekä joustavamman takaisinmaksuajan.

Kun lainaa haetaan yhteisvastuullisen kanssa, voidaan odottaa vakuudettomille lainoille jopa alhaisempaa korkoa kuin kivijalkapankkien vakuudellisille luotoille.

Lue myös: mikä kelpaa vakuudellisten lainojen vakuudeksi?

yhteishakija lainalle

Yhteishakija lainalle

Vastataan tässä useasti kysyttyyn kysymykseen “kuka kelpaa rinnakkaishakijaksi”.

Rinnakkaishakijaksi kelpaa kuka tahansa toinen täysi-ikäinen ja laina-ehdot täyttävät henkilö, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. 

Rinnakkaishakija ei toimi lainan varsinaisena takaajana vaan toisena lainan ottajista.

Usein rinnakkaishakijana toimii avo- tai aviopuoliso tai muu läheinen ystävä.

Kun ilmoitat lainahakemukseen yhteisvastuullisen lainan hakijan huomioidaan molempien osapuolten tulot luotonantajan toimesta. 

Tämä laskee lainan riskisyyttä luotonantajan näkökulmasta ja samalla nostaa merkittävästi lainansaanti mahdollisuuksia.

Sanotaan vaikka näin: on lähes mahdotonta saada kielteistä lainapäätöstä alle 10 000 euron lainoille, jos haet lainaa yhdessä toisen kanssa.

Lue myös: miksi en saa lainaa?

Minkälaisia lainoja yhteishakijan kanssa voi saada?

Vakuudettomia lainoja on olemassa useita erityyppisiä. Yhteishakijan kanssa on mahdollista hakea mitä tahansa lainaa. Rinnakkaishakija on suotavaa lisätä hakemukseen etenkin jos haettava lainasumma on suuri tai jos toisella osapuolella on epäsäännölliset tai riittämättömät tulot. Rinnakkaislainaa on mahdollista hakea ilman sitoutumista ja se on hyvä tapa testata minkälaisia lainatarjouksia on mahdollista saada. 

Seuraavaksi näet muutamia lainatuotteita, joihin voit hyödyntää rinnakkaishakijaa:

Joustoluotto – Joustoluotossa hakija saa käyttöönsä luottorajan, jonka puitteissa on mahdollista tehdä nostoja. Kyseistä lainatuotetta ei siis siirretä kerralla asiakkaan tilille. Saat itse päättää nostojen määrän ja sen minkä verran nostat lainaa tilillesi. Korko määräytyy nostetun lainasumman mukaan. Joustoluotossa laina palautuu takaisin käytettäväksi, sen mukaan mitä sitä maksetaan takaisin. 

Joustoluotto toimii hyvänä hätävarana esimerkiksi jos elämässä tulee yllättäviä menoja, johon ei voi varautua etukäteen. Esimerkiksi jos tarvitset rahoitusta remonttia varten, mutta et ole täysin varma miten paljon siihen kuluu rahaa. 

Kertalaina – Kyseinen lainatuote eroaa täysin edellä mainitusta joustoluotosta, sillä koko lainasumma maksetaan asiakkaan tilille kerralla. Kertalainan voi käyttää haluamallaan tavalla. Esimerkiksi se soveltuu loistavasti uuden puhelimen tai kodinkoneen ostoon. Tai sen voi käyttää lomamatkaan tai remonttiin. 

Yhdistelylaina – Yhdistelylainalla voit helposti yhdistää kaikki nykyiset kulutusluotot, osamaksut tai muut lainat. Voitte yhteishakijan kanssa yhdistää kaikki avoinna olevat kulutusluotot ja tehdä sen avulla suuren säästön, kun maksettavan on useiden lainojen sijaan yhden luoton korko sekä kustannukset. Yleensä yksi isompi laina on paljon edullisempi kuin useat pienet lainat.

Mitä apua rinnakkaishakijasta on?

Rinnakkaishakijasta on suunnaton apu molemmille osapuolille, jos he tarvitsevat lainaa yhteiseen päämäärään. Miksi?

No siksi, että suurten lainasummien saaminen mahdollistuu, samalla luoton saamisen todennäköisyys paranee jopa puolella.

Yhteishakija vaikuttaa myös lainan kustannuksiin, jotka usein puolittuvat ainakin korkokulujen kannalta. 

Lisäksi laina myös maksetaan puoliksi, joten lainaaminen on kevyt ratkaisu molemmille osapuolille.

Etenkin remonttilaina tai mökkilaina voi olla sellainen suurempi laina, jossa yhteishakijasta on paljon hyötyä.

Rinnakkaishakija on samalla tavalla vastuussa lainasta kuin päähakija

Useat rinnakkaislainaa harkitsevat luulevat, että molemmat ovat vastuussa vain lainapuolikkaasta. Tämä ei kuitekaan pidä paikkaansa, sillä molemmat hakijat vastaavat koko lainasummasta.

Esimerkiksi jos jompi kumpi hakijoista ei jostain syystä pystykkään lyhentämään lainaa, maksaminen siirtyy kokonaisuudessaan toiselle hakijalle. 

Käytännössä rinnakkaishakijalla on samat ehdot ja velvollisuus maksaa laina takaisin mitä päähakijallakin. Rinnakkaishakijan tulee olla täysi-ikäinen säännölliset tulot ja puhtaat luottotiedot omaava henkilö.

Usein rinnakkaishakija on päähakijan puoliso, mutta jossain tapauksissa toinen osapuoli voi olla myös sukulainen.  

Miten rinnakkaishakija merkitään hakemukseen?

Vastataan samalla kysymykseen “mistä voi hakea lainaa rinnakkaishakijan kanssa”.

Kaikki internetissä toimivat lainapalvelut ottavat vastaan rinnakkaishakijan, koska se parantaa luottokelpoisuutta.

Rinnakkaishakijan merkitseminen lainahakemukseen tapahtuu painamalla rasti-ruutuun, jonka jälkeen lainahakemukseen avautuu uusi ikkuna johon täytetään rinnakkaishakijan tiedot.

Tämän jälkeen lainahakemuksen täyttäminen jatkuu normaaliin tapaan.

Lue myös: näin saat edullisen lainan pitkällä maksuajalla

Yhdistelylaina yhteishakijan kanssa

Nykypäivänä useat verkkokaupat tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta maksaa tuotteita osamaksulla. Tästä syystä monille suomalaisille on kertynyt useita osamaksuja, joiden takaisinmaksaminen voi tuottaa ongelmia. Osamaksujen lisäksi voi olla myös kulutusluottoja tai luottokorttivelkaa. 

Tällaisessa tilanteessa voi olla vaikeaa hallita taloutta, kun ei ole ihan varma miten paljon tai mihin kaikkialle velkaa on vielä maksettava. Useamman lainan tai osamaksun maksaminen voi tulla myös erittäin kalliiksi, sillä jokaisesta tulee maksaa omat korkokulut. 

Onneksi apu löytyy yhdistelylainasta. Jos esimerkiksi sinulla ja puolisollasi on kasaantunut useita osamaksuja tai kulutusluottoja, voi yhdistelylaina helpottaa tilannetta. 

Ennen yhdistelylainan hakemista laskekaa miten paljon kummallakin on vielä lainoja tai osamaksuja maksamatta. Hakekaa lainaa tuon summan verran ja täyttäkää molempien tiedot tarkasti hakemukseen. 

Jos saatte hyväksytyn yhdistelylaina päätöksen, maksakaa sillä kaikki jäljellä olevat lainat tai osamaksut kerralla pois. Tämä jälkeen maksettavaksenne jää yhden lainan korko ja muut kustannukset. 

Yhdistelylaina auttaa pitämään talouden hallinnassa ja yhden lainan eräpäivän muistaminen on huomattavasti helpompaa. 

Joissain tapauksissa kaikkien lainojen yhdistäminen ei onnistu yhdellä kertaaa. Tällaisissa tilanteissa kannattaa kuitenkin saamallaan lainasummalla yhdistää kaikki korkeakorkoisimmat lainat. Jäljelle jäävien lainojen yhdistämistä voi koittaa myöhemmin uudestaan. 

Varoituksen sana

Netistä on löydettävissä lukemattomia tapauksia, joissa toinen osapuoli ei ole hoitanut velkaansa huolellisesti ja toinen osapuoli on myös joutunut siitä vastuuseen.

Suhtaudu siis yhteishakijaan aina varauksella. Älä anna kaveruuden katketa hölmöön velka-asiaan.

On suositeltavaa, että hakija on erittäin läheinen sinulle, esimerkiksi perheenjäsen tai edellä mainittu avo-tai aviopuoliso.

Lainaa yhteishakijan kanssa - UKK

Onko lainaa ilman luottotietoja yhteishakijan kanssa mahdollinen?

Lainaa yhteishakijan kanssa edellyttää, että molemmilla hakijoilla on puhtaat luottotiedot. Lainahakemus voidaan hylätä, jos toisella hakijoista on maksuhäiriömerkintä.

Voinko hakea lainaa rinnakaishakijan kanssa ilman vakuuksia?

Kaikki vakuudettomat lainat on mahdollista saada ilman vakuuksia. 

Kuinka suurta lainaa voin hakea yhteishakijan kanssa? 

Yhteishakijan kanssa voit hakea lainaa 500 eurosta jopa 60 000 euroon asti ilman vakuuksia. 

Aloita vertailemaan lainoja
Helposti ja nopeasti