Lainan siirto - näin siirrät lainasi toiseen pankkiin

Artikkeli päivitetty 9. Toukokuu, 2024

Lainan siirtäminen edullisempaan pankkiin voi olla tilanteesta riippuen järkevää.

Halutessasi voit siirtää yhden lainan tai yhdistää useamman luoton yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Lainansiirron avulla pystyt hallitsemaan omaa talouttasi paremmin ja se auttaa alentamaan korkokustannuksia.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4%
Lainasumma
100 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,1%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 15 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,19%
Lainasumma
500 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,19%
Lainasumma
500 - 60.000€
Maksuaika
1 - 20 vuotta
5/5
5.0
Luottopalvelut arvio
Korko (alk)
4,42%
Lainasumma
1.000 - 60.000€
Maksuaika
1 - 15 vuotta
Opit nämä asiat:
 • Mitä tarkoittaa lainan siirto?
 • Kenelle lainan siirto on hyvä vaihtoehto?
 • Vakuudeton lainan siirto kannattaa aina kilpailuttaa
 • Lainansiirtoprosessi pähkinänkuoressa
 • Lainan siirto sisältää useita etuja
 • Useamman lainan siirto toiseen pankkiin yhdistelyn avulla
 • Mitä lainan siirrossa kannattaa ottaa huomioon?
 • Nykyinen pankki voi siirtää lainan puolestasi uuteen pankkiin lainansiirtopalvelun avulla
 • Nordea lainan siirto
 • Miten lainan siirto eroaa lainojen yhdistämisestä?
 • Voinko siirtää asuntolainan toiseen pankkiin?
 • Lainojen siirto kokemuksia 
 • Usein kysytyt kysymykset lainan siirrosta

Mitä tarkoittaa lainan siirto?

Onko tarkoituksenasi siirtää nykyinen laina toiseen pankkiin?

Käytännössä lainan siirto tarkoittaa olemassa olevan lainan tai useamman lainan siirtämistä nykyisestä pankista toiseen. Tässä tavassa valitset itsellesi uudesta rahoituslaitoksesta uuden lainan, jonka käytät vanhojen velkojen maksamiseen.

Lainan siirron avulla voit jopa säästää satoja euroja koroissa ja muissa kuluissa. Näin ollen vanhan lainan siirtäminen toiseen pankkiin voi parantaa taloudellista tilannettasi.

Lainan siirtämisprosessi kannattaa aloittaa miettimällä, miten löydät paremman lainantarjoajan nykyiseen pankkiin verrattuna.

Tässä sivustolla esitetystä taulukosta löydät suosittelemani parhaat lainankilpailuttajat, joiden avulla pystyt kilpailuttamaan maksuttomasti jopa yli 25 rahoituslaitosta. 

Kenelle lainan siirto on hyvä vaihtoehto?

Melkein jokainen kenellä on vanhoja kalliita luottoja voi hyödyntää lainan siirtoa toiseen pankkiin. Ainoana poikkeuksena on vakuudellinen laina kuten esimerkiksi auto- tai asuntolaina.

Tällaisissa tapauksissa sinun tulee myydä ajoneuvo tai kiinteistö pois maksaaksesi vanha laina ennen kuin voit toteuttaa lainan siirron toiselle lainanantajalle. 

Vakuudeton lainan siirto kannattaa aina kilpailuttaa

Lainan siirto on kannattavaa vain siinä tapauksessa, jos uusi laina on kokonaiskustannuksiltaan edullisempi.

Ennen lainan siirtoa kilpailuta laina jonkin suosittelemani kilpailutuspalvelun avulla. Tällä tavalla saat tietää minkä pankki tarjoaa lainallesi edullisimman koron ja parhaat ehdot.

Parhaimmassa tapauksessa voit saada vakuudettoman lainan alhaisimmillaan jopa 4% korolla. Kyseisten kilpailutuspalveluiden käyttäminen on aina ilmaista eikä se sido lainan ottamiseen.

Jos kyseessä on vakuudettoman lainan siirto toiseen paikkaan, voit toteuttaa sen ilmaiseksi ja nopeimmillaan koko prosessi hoituu muutamassa arkipäivässä.

Voit myös antaa pankin hoitaa puolestasi lainan siirron. Riittää, että annat kyseiselle pankille valtakirjan, jolloin se siirtää lainat puolestasi nopeasti ja helposti.

Valitsemasi uuden pankin korot ja kulut voivat olla keskimääräistä edullisemmat mitä vanhan pankin. Tilanteesta riippuen voit säästää lainan siirron avulla sadoista euroista jopa tuhansiin euroihin asti.

Miksi lainat kannattaa kilpailuttaa? 

Tilanteestasi riippuen lainan kilpailuttamisen hyödyt esiintyvät monin eri tavoin. Tärkein hyöty kilpailuttamisessa on ehdottomasti siitä syntyvät säästöt. Lainasummasta riippuen säätöjä voi syntyä parhaimmillaan jopa tuhansia euroja. Isommissa lainoissa säästö voi olla tätäkin suurempi.

Kilpailuttaminen auttaa myös löytämään erot rahoituslaitoksien välillä.

Ennen lainan siirtoa toteutettu kilpailutus auttaa selkeyttämään talouttasi ja sen avulla pystyt seuraamaan paremmin kuukausittaisia menojasi.

Tyypillisesti kilpailutusta käytetään vanhoihin niputettuihin lainoihin ja samalla lainakustannukset sekä ehdot päivittyvät paremmiksi.

Lainansiirtoprosessi pähkinänkuoressa

Jos tarkoituksenasi on siirtää yksi olemassa oleva laina, on mahdollista, että neuvottelet lainallesi edullisemman tai paremman sopimuksen.

Maksat siis uudella lainalla vanhan lainan kokonaisuudessaan pois ja lyhennät uutta lainaa uuteen valitsemaasi rahoituslaitokseen.

Jos taas haluat siirtää useita lainoja, kannattaa hyödyntää lainojen yhdistämistä. Yhdistelylainan avulla pysyt paremmin kärryillä kuukausittaisista menoistasi, kun maksettavanasi on vain yhden lainan kustannukset.

Kuukausittaista säästöä syntyy koroista sekä pois jäävistä tilinhoitopalkkioista ja muista kuluista.

Lainan siirtoa tarjoaa kivijalkapankit OP, S-Pankki, Säästöpankki ja Nordea. Saat myös siirrettyä lainasi digitaalisten rahoituslaitoksien avulla. Tunnetuimpia näistä ovat Rahalaitos, Omalaina ja Sortter.

Perinteisten pankkien kautta lainan siirtoa voi hakea sähköisellä hakemuksella tai ottamalla yhteyttä kyseiseen tarjoajaan. Digitaalisten rahoituslaitoksien avulla lainan siirron voi toteuttaa 100 % verkossa.

Lainansiirtoa harkitseva voi jättää hakemuksen lainavertailupalvelun sivuille ja parhaimmillaan se kilpailutetaan yli 25 pankin toimesta.

Lainan siirto sisältää useita etuja

Lainan siirto sisältää useita etuja ja tyypillisesti siitä saa rahanarvoista hyötyä. 

Seuraavaksi näet yleisimmät lainan siirron edut:

 • Säästät rahaa koroissa ja kuluissa
 • Saat lainallesi paremman takaisinmaksuajan
 • Lainasi kilpailutetaan yli 25 pankin ja rahoituslaitoksen toimesta
 • Oman talouden hallinta ja seuraaminen helpottuu
 

Lainan siirto on erityisen hyvä tapa säästää korkokuluissa ja saada lainalle paremmat ehdot. Lainan siirron voi toteuttaa yksinkertaisesti ja helposti täysin verkossa.

Useamman lainan siirto toiseen pankkiin yhdistelyn avulla

Kuten jo aikaisemmin totesin, että uusi luotto voi olla huomattavasti edullisempi mitä nykyisen lainan ehdot.

Jos haluat tehdä vielä suuremman säästön voi olla järkevää ottaa toisesta pankista suurempi ja matalakorkoisempi yhdistelylaina. Tällä edullisemmalla lainalla pystyt hoitamaan kaikki vanhat kalliit lainasi kerralla pois.

Se on paljon järkevämpi vaihtoehto kuin se, että siirrät useita vanhoja lainoja toiseen pankkiin, jolloin luotot pysyvät erillään. Joutuisit siis maksamaan kaikkien näiden siirtämiesi lainojen korko- ja tilinhoitokustannuksia.

Lainojen yhdistäminen tuo mm. seuraavia etuja: 

 • Yhdessä isommassa lainassa on usein alhaisempi korko
 • Yhdistelylainassa maksettavanasi on vain yhden lainan korko ja kustannukset
 • Oman talouden seuraaminen ja hallinta helpottuu
 • Takaisinmaksukykysi voi parantua ja voit esimerkiksi saada helpommin isompaa lainaa
 

Ennen yhdistelylainan hakemista kannattaa laskea vanhojen pikalainojen, luottokorttivelkojen, luottojen tai osamaksusopimuksien kustannukset yhteen. Näin varmistut, että uusi laina on oikeasti edullisempi ja järkevämpi vaihtoehto.

Tämän jälkeen voit aloittaa sopivien luottojen vertailemisen, siirtyä valitsemaan paras vaihtoehto ja maksaa vanhat lainat pois uuden rahoituslaitoksen tarjoamalla luotolla.

Suosittelemisen arvoinen yhdistelylainan tarjoaja on ehdottomasti näihin erikoistunut Suomen Yhdistelylaina.fi tai Omalaina.fi.

Mitä lainan siirrossa kannattaa ottaa huomioon?

Lainan siirron voi toteuttaa missä tahansa elämänvaiheessa.

Usein sitä harkitaan sellaisissa tapauksissa, jossa asiakas ei ole tyytyväinen nykyisen pankin toimintaan. Laina voidaan siirtää myös siitä syystä, jos uusi toimija tarjoaa edullisempaa korkoa tai kuluja.

Siirrä lainasi helposti ja nopeasti seuraavia ohjeita noudattaen:

 • Valitse itsellesi paras lainankilpailuttaja tämän artikkelin yläosasta löytyvästä taulukosta
 • Siirry täyttämään maksuton hakemus haluamallesi lainasummalle. Lainasumma kannattaa valita siten, että se kattaa nykyisen lainan jäljellä olevan velkasaldon
 • Lähetä täyttämäsi hakemus ja se lähetetään kilpailutettavaksi useille eri rahoituslaitoksille
 • Valitse saamistasi tarjouksista se palvelu, joka tarjoaa edullisimman lainan
 • Siirry hyväksymään lainatarjous verkkopankkitunnuksillasi
 • Uusi lainaa tarjoava pankki maksaa rahat tilillesi tyypillisesti 1-3 arkipäivän kuluessa
 • Kun rahat on siirretty tilillesi, käytä se vanhojen lainojesi maksamiseen
 

Jatkossa maksettavanasi on vain yhden lainan kuukausierä ja kulut. Kiteytettynä lainan siirto tarkoittaa vanhan luoton maksamista pois uudella lainalla.

Joissain tapauksissa pankki voi myös hoitaa nykyisten lainojen maksamisen puolestasi. Tästä lisää seuraavassa osiossa.

Nykyinen pankki voi siirtää lainan puolestasi uuteen pankkiin lainansiirtopalvelun avulla

Jos haluat toteuttaa lainojen siirron mahdollisimman helposti, voit hyödyntää pankkien tarjoamaa siirtopalvelua. Jos siis annat pankille valtakirjan lainojen siirto, hoidetaan puolestasi uuden pankin toimesta.

Tässä tapauksessa tehtäväksesi jää uuden pankin valitseminen ja valtakirjan allekirjoittaminen. Valtakirjan allekirjoittaminen ja toimittaminen on useammissa tapauksissa mahdollista hoitaa sähköisesti.

Lainansiirtopalvelua tarjoavia toimijoita ovat muun muassa: Resurs Bank, Nordea, Bank Norwegian ja Bigbank.

Jos valitsemasi pankki tai rahalaitos ei tarjoa lainansiirtopalvelua, voit toteuttaa siirron omatoimisesti. Ylemmässä osiossa annoimmekin jo tähän prosessiin tarkat ohjeistukset.

Nordea lainan siirto

Suomalaisina kivijalkapankkeina tunnettujen toimijoiden kautta on mahdollista pyytää lainansiirtopalvelua vain toisesta kivijalkapankista otetuille lainoille.

Poikkeuksena on Nordea, jonka kautta lainan siirto toiseen pankkiin onnistuu erittäin helposti.

Nordean asiakkaana voit tehdä osamaksujen, pikalainojen tai kulutusluottojen lainojen siirron automaattisesti palvelun tarjoaman lainansiirtopalvelun avulla.

Maksaako luoton siirtäminen jotain?

Nordean kaltaiset kivijalkapankit voivat veloittaa lainan siirrosta.

Yleisesti lainan siirron toteuttaminen on maksutonta, poikkeuksena ovat vakuudellisten lainojen tai opintolainojen siirto.

Käytännössä lainan siirto on verrattavissa vanhasta pankista otetun lainan ennenaikaiseen maksamiseen.

Joissain tapauksissa vanhalla pankilla voi olla oikeus pyytää korvauksia lainan siirrosta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston antaman lausunnon mukaan korvaus voi olla seuraavanlainen:

Luotoantaja voi vaatia korvausta luoton ennenaikaisesta maksamisesta, jos maksat luoton ennenaikaisesti jaksolla, jonka ajalle on sovittu kiinteä lainakorko. Jos tarkoituksenasi on maksaa luotto takaisin vähintään vuotta ennen luottosopimuksen päättymistä, luotonantajalla on oikeus enintään 1% korvaukseen ennenaikaisesti maksamasi luoton määrästä. Jos luottosopimuksen päättymiseen on alle vuosi, korvaus voi olla enintään puoli prosenttia. Luotoantaja saa kuitenkin periä korvauksen enintään koron määrän ennenaikaisen takaisinmaksun ja luottosopimuksen päättymisen väliseltä ajanjaksolta.”

Luotoantaja ei kuitenkaan voi periä korvausta luoton ennenaikaisesta takaisinmaksusta, jos:

 • Olet maksanut luottoa ennenaikaisesti viimeksi kuluneen vuoden aikana enintään 10 000 euroa
 • Maksat luottoasi pois lainaturvavakuutuksen avulla
 • Luottosi perustuu käyttelytiliin liittyvään luottosopimukseen
 

Suosittelen myös, että tarkistat sisältääkö uusi laina avausmaksun tai järjestelypalkkion, maksaako opintolainan siirto toiseen pankkiin tai maksaako asuntolainan siirto jotain.

Miten lainansiirto eroaa lainojen yhdistämisestä?

Lainan siirrossa ja lainojen yhdistämisessä on paljon samaa. Erottavana tekijähän on se, että lainansiirrossa siirretään yksi laina ja yhdistelylainassa siirrossa on mukana useita lainoja.

Jos lainoja on ehtinyt kasaantua useasta eri palvelusta, niputetaan ne yhdistämisessä yhdeksi isommaksi lainaksi.

Yleisesti lainan siirrossa ja lainojen yhdistämisessä tavoitellaan samoja etuja, jotka ovat säästäminen lainakuluissa ja talouden selkeyttäminen.

Yhdistelylainan tuo talouteesi selkeyttä. Sen sijaan, että maksaisit lainalyhennyksiä useaan eri palveluun ja maksaisit jokaisesta luotosta korkoa, saisit niputettua ne yhteen paikkaan ja näin maksettavanasi olisi vain yhden luoton korko ja kustannukset.

Korkokulujen alentumisen lisäksi yhdistäminen voi vähentää tilinhoitomaksuja. Tämän lisäksi se auttaa vähentämään velkakierteen syntymistä, kun muistettavanasi on vain yhden lainan eräpäivä.

Onnistuuko asuntolainan siirto toiseen pankkiin?

Jos onnistut löytämään asuntolainojen kilpailuttamisen avulla edullisemman lainantarjoajan, tulee sinun suorittaa asuntolainan siirto toiseen pankkiin.

Pankki voi veloittaa asuntolainan siirrosta jotain, mutta vain siinä tapauksessa, jos joudut maksamaan ennenaikaisesta takaisinmaksusta korvauksia vanhaan pankkiin.

Joissain tapauksissa voit myös joutua maksamaan jotain siirtokuluja uuteen pankkiin, joten nämä mahdolliset kulut kannattaa huomioida ennen siirron toteuttamista.

Näistä mahdollisista kuluista huolimatta uuden pankin tarjoama asuntolaina voi olla huomattavasti edullisempi mitä vanhan pankin tarjoama vaihtoehto.

Halutessasi voit myös siirtää ASP-lainan toiseen pankkiin ja käytännössä se tapahtuu samalla tavalla mitä asuntolainan siirto.

ASP-lainan siirron voi suorittaa jo ennen lainan nostamista. ASP-lainaa ei siis tarvitse nostaa siitä pankista johon tili on luotu.

Lainojen siirto kokemuksia

Useasti pankkien asiakkaat haluavat olla uskollisia nykyiselle pankilleen. Mutta joissain tapauksissa pankin vaihtaminen voi olla taloudellisesti järkevä prosessi. Jotkut taas voivat olla tyytymättömiä vanhan pankin tarjoamiin palveluihin ja vaihto voi tuoda monia etuja.

Lainan siirto ei tarkoita sitä, että joutuisit siirtämään myös pankkiasiasi uudelle toimijalle.

Joskus elämässä voi tulla eteen sellainen tilanne, että lainat ovat kasaantuneet ja ratkaisuna olisi lainojen yhdistäminen ja siirto yhteen paikkaan. Useat lainan siirtoa hyödyntäneet asiakkaat ovat antaneet siitä positiivisia kokemuksia.

Seuraavaksi muutamia positiivisia kokemuksia lainan siirrosta:

”Lainan siirron avulla sain edullisen koron ja paremmat ehdot”

”Sain toteutettua lainan siirron ilman ylimääräisiä kustannuksia”

”Talouden seuranta helpottui”

”Lainan siirto auttoi minua selviytymään velkakierteestä”

 Näin ollen voin todeta, että suurimmaksi osaksi lainan siirto on auttanut löytämään edullisemman vaihtoehdon, selkeyttämään taloutta ja jopa estämään velkakierteeseen joutumisen.

Usein kysytyt kysymykset lainan siirrosta

Miten voin siirtää opintolainan toiseen pankkiin?

Opintolainan siirtäminen toiseen pankkiin aloitetaan ensin pyytämällä tarjoukset toisesta pankista. Jos saamasi tarjous miellytti, ota yhteyttä pankin asiakaspalveluun ja kysy tarkemmat ohjeistukset opintolainan siirtoon.

Kuinka suuren lainan voin saada, jos tarkoituksenani on siirtää luotto uuteen pankkiin?

Tämän artikkelin alkupäässä esittelinkin muutaman lainankilpailuttajan, jonka kautta voit hakea vakuudetonta lainaa jopa 60 000 euroon asti.

Onko mahdollista siirtää laina toisen nimiin?

Tämä skenaario ei ole kauhean yleinen, mutta jos pankki katsoo, että uuden velallisen takaisinmaksukyky on riittävä, voi vaihto olla mahdollinen.

Tätä mahdollisuutta kannattaa tiedustella kyseisen pankin asiakaspalvelun kautta.

Voiko vakuudellisia lainoja siirtää toiseen pankkiin?

Vakuudellisten lainojen siirtäminen uuteen pankkiin on hitaampi prosessi. Aikaa vie pankkien arviointi vakuudesta. Tässä tavassa kannattaa selvittää peritäänkö vakuudellisten lainojen siirrosta jotain ja vasta sen jälkeen suorittaa lainojen siirto toiseen pankkiin.

Voiko lainan siirtää toiseen pankkiin? 

Käytännössä lainan siirto toisen pankkiin on mahdollista sillä tavalla, että nykyisestä pankista otettu laina maksetaan pois uuden pankin kautta otetulla lainalla. 

Voiko pankki perua lainan? 

Pankki voi perua lainan vain siinä tapauksessa, jos asiakas on esimerkiksi täyttänyt hakemuksen väärillä tiedoilla tai hakijan antamat tiedot omasta taloudellisesta tilanteesta on virheellisiä. 

Milloin laina siirretään perintään?

Tyypillisesti lainan siirto perintään tapahtuu lainanlyhennyksen eräpäivän jälkeen. Maksumuistutus lähetetään sinulle 14 päivää eräpäivän jälkeen. Jos laskua ei ole maksettu
14 päivää myöhemmin, saat maksuvaatimuksen eli perintäkirjeen.

Jos laskua ei edelleenkään  ole maksettu 14 päivän kuluessa, sinulle lähetetään toinen perintäkirje.

Entä milloin laina siirretään ulosottoon?

Faktahan on se, että ulosottoon joutuminen ei tapahdu muutamissa päivissä tai viikoissa. Ennen sitä sinulle lähetetään kaksi perintäkirjettä ja jollet reagoi niihin, niin
sinulle lähetetään käräjäoikeuden haaste.

Jollet reagoi tähänkään mitenkään, niin sinulle kirjataan maksuhäiriömerkintä. Tämän jälkeen laina voidaan siirtää ulosottoon. Tässäkin kohtaa sinulla on vielä mahdollisuus sopia maksujärjestelyistä ja näin välttää ulosotto.

Aloita vertailemaan lainoja
Helposti ja nopeasti