etämaksaminen

Etämaksaminen

Artikkeli päivitetty 16. Helmikuu, 2022

Etämaksaminen tarkoittaa perinteisten käteiskauppojen tai kortin vinguttamisen sijaan käytettävää maksutapaa, joka voi olla uusilla mobiilisovelluksilla tehtävä tilisiirto johon tarvitaan vain vastaanottajan puhelinnumero. 

Tässä maksutavassa ei siis tarvitse kaivaa tunnuslukulistaa tai maksukorttia esiin vaan maksaminen tapahtuu täysin jonkin sovelluksen välityksellä, johon maksukortti on yhdistetty.

Me tutustuimme etämaksamiseen tarkemmin ja tutkimme sen turvallisuutta.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mitä etämaksaminen tarkoittaa?

Etämaksaminen tarkoittaa ostosten maksamista fyysisesti kauempana kaupan kohteesta.

Digitaalisuus on Suomessa ja maailmalla ottanut suuria harppauksia viimevuosina, johtuen digitalisuuden buumista.

Etämaksaminen on nykyään suosituin tapa hoitaa ostokset tai maksaa kaverille vaikka lounaasta. Huolimatta siitä, että se on nopeaa on sen turvallisuutta ja luotettavuutta pelätty.

Monet pelkäävät, että jo pelkästään kortin pitäminen taskussa saattaa altistaa skimmaus-laitteiden vaikutukseen, jossa tili tyhjennetään vain laitetta vilauttamalla taskun vieressä.

Tämä onkin osittain totta, mutta Suomessa ei vielä vastaavanlaisia tapauksia ole ilmoitettu. Tyypillisimmät maksukorttipetokset ovat edelleen esimerkiksi tankkaus-pisteisiin asennettuja kopiointi laitteita, jonka tarkoituksena on varastaa kortin tunnusluvut ja tiedot.

Lue myös: Danske Bankin kehittämä Mobilepay mullistaa etämaksamista

Esimerkki etämaksamisesta

Selailet verkkokauppaa tietokoneella ja löydät uskomattoman kivan tuotteen, jonka haluat heti itsellesi.

Valitset verkkokaupassa maksutavaksi MobilePayn tai Pivo-sovelluksen jonka avulla maksat ostoksesi.

Hetken kuluttua kännykkääsi ilmestyy maksupyyntö verkkokaupalta, jolta tuotteen tilasit. Riittää, että valitset oikean tilin tai tilin, joka on yhdistetty maksukorttiisi ja “swaippaat” oikealle.

Näin maksoin laskusi täysin etämaksuna, ilman että sinun tarvitsi kaivaa tunnuslukuja tai kortteja esiin. 

Tämä maksamisen helppous ei välttämättä ole kaikille hyvä juttu, sillä himo-shoppailijan houkutukset saattavat ottaa vallan ja aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia.

Moni ei kuitenkaan jaksa odottaa seuraavaan palkkapäivään vaan haluaa tuotteet heti itselleen maksutavasta riippumatta.

Lue myös: mistä saan lainaa heti tilille?

Lähes kaikissa verkkokaupoissa käy etämaksaminen

Etämaksaminen on niin yleistä, että se on otettu maksutapana käyttöön lähes kaikissa suuremmissa ja pienemmissä verkkokaupoissa.

Jopa useat pienemmät elintarvike tai muut tavarakaupat ovat ottaneet käyttöön tähän rinnastettavan mobiilimaksamisen jossa et tarvitse maksukorttia.

Varo vaaraa

Riskejä etämaksamisessa kuitenkin piilee siinä määrin, että ainoa suojautuminen esimerkiksi puhelimen varastajalta on touch-id tai tunnusluku, jonka olet asettanut sovellukseesi. 

Touch-id on sormenjälki tunnistus, jota pidetään koodia turvallisempana suojaamisen vaihtoehtona.

Jos puhelimesi päätyy varastetuksi kannattaa hetki ottaa yhteyttä maksusovelluksen asiakaspalveluun ja pyytää tilin väliaikaista sulkemista.

Ehdit kuitenkin nähdä jos joku väärinkäyttää maksutapaasi, sillä saat sähköpostiin viestin jokaisen maksutapahtuman yhteydessä. 

Samalla pystyt itse seuraamaan mihin taloudessasi rahat käytät ja budjetoimaan paremmin.

Etämaksusovelluksissa on etunsa

Useissa etämaksusovelluksissa on houkuttimena maksutapaetuja ja alennuskoodeja jotka on mahdollista saada käyttöön vain jos luot maksutilin kyseiseen palveluun.

Hyvä esimerkki tästä on Osuuspankin tarjoama OP Pivo sovellus, johon voi yhdistää myös muita shoppailukortteja.

Etämaksu vs luottokortti

Etämaksaminen ei kuitenkaan ole yhtä turvallista kuin luottokortin käyttäminen siinä määrin, että jos joku väärin käyttää maksutapaasi et voi saada rahojasi takaisin.

Kun käytät luottokorttia voit vaatia varastettuja rahoja takaisin pankilta joka luottokortin sinulle myönsi. 

Etenkin ulkomailla suosittelemme mieluummin käyttämään luottokorttia maksutapana kuin etämaksua, ihan vain ylimääräisen turvallisuuden vuoksi.

Lue myös: Bank Norwegian luottokortti

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti