laskut maksamatta

Laskut maksamatta, rahat loppu

Artikkeli päivitetty 16. Helmikuu, 2022

Laskut maksamatta vaikka kuukautta on vielä jäljellä, sillä rahojen on riitettävä elämiseen. Tämä on monelle meistä varsin tuttu tilanne, jossa vaihtoehdot tuntuvat käyvän vähiin.

On erilaisia tapoja hoitaa tilanne jossa rahat loppu ja tilanne pitää silti viedä loppuun kunnialla.

Missään tapauksessa ei laskuja kannata jättää maksamatta, sillä niiden maksamatta jättäminen voi koitua isommaksi ongelmaksi kuin osaat kuvitellakaan.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Lasku maksamatta - mitä käy?

Jos laskua ei makseta ajallaan voi tilanne eskaloitua pahemman kerran. Jos varsinaista laskua ei makseta eräpäivään mennessä, saat laskuttajalta maksumuistutuksen jo kahden viikon kuluessa alkuperäisen laskun eräpäivästä.

Maksumuistutuksen kohdalla ei vielä sinäänsä ole ongelmaa, muuta kuin maksettavaksi koituvat viivästyskorko ja muistutusmaksu.

Jos maksumuistutusta ei makseta on seuraavaksi edessä ensimmäinen perintäkirje, jok saapuu neljän viikon kuluttua ensimmäisestä laskun eräpäivästä.

Jo tässä vaiheessa riippuen laskuttajasta on saatavat saatettu siirtää perintätoimistolle tai velkojalle, joka huolehtii lopullisen maksun saamisesta.

Lue myös: rahat tiukilla

Vielä kerran maksamatta jättäminen ei tuo maksuhäiriömerkintää vaikka toinen perintäkirje saapuu kuuden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä.

Nyt huomio: tässä kohtaa toisen perintäkirjeen laiminlyöminen tai haluttomuus maksuaikataulun järjestelemiseen johtaa asian etenemisen käräjille, jossa lopputuloksena useimmiten on maksuhäiriömerkintä.

Jos velkoja ei suostu maksamaan vapaaehtoisesti, siirtyy kyseinen velka suoraan ulosottoon.

Lue lisää: luottotietojen menettäminen

Lainojen ja muiden rahoitustuotteiden ollessa velkojen syynä, voi merkinnän saada kulutusluottohäiriörekisteriin 60 vuorokaudesta laskujen maksamattomuudesta, joka tarkoittaa että uusien lainojen saaminen on mahdotonta kunnes velka on hoidettu kokonaisuudessaan.

Miten saada laskut maksettua?

Kun laskut on maksamatta tuntuvat vaihtoehdot käyvän vähiin. Ihan ensimmäiseksi kannattaa pohtia syy- seuraus suhdetta. 

Mikä syy on sen takana, että laskujen maksaminen ei onnistu?

Jos et löydä syytä siihen miksi laskut ovat kuukausi toisensa jälkeen maksamatta tai maksukyvyn kanssa on ongelmia, ei yksittäiset talouden korjaustoimenpiteet auta kuin hetkellisesti.

Jos vähänkään tuntuu siltä, että laskujen maksamisessa on ongelmia. Kannattaa olla heti yhteydessä velkojaan tai laskun lähettäjään uuden maksuaikataulun sopimiseksi.

Monet maksavat erääntyneet laskunsa luotolla

Tilapäiset ongelmat on aina korjattavissa, jolloin moni tyytyykin vain maksamaan laskunsa esimerkiksi luottokortilla tai edullisella vakuudettomalla lainalla.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että velalla, velan maksaminen ei ole pitkäkestoinen ratkaisu ja voi johtaa myöhemmin ongelmiin.

Siksi syyt velkaantumisen ja laskujen maksamattomuuden taustalla on löydettävä ennen kuin voi harkita luoton käyttämistä velkojen ja laskujen maksuun.

Kun aikaisemmat laskut maksetaan luotolla, syntyy isompi sudenkuoppa velkataakaksi, mutta pääasia, että maksuhäiriömerkintää ei pääse syntymään.

Jos luottotiedot menevät on niiden palautuminen pitkä ja tuskainen prosessi ja menetät suuren osan oikeuksistasi, kuten esimerkiksi saada puhelinliittymää tai lainaa omiin nimiisi.

Lue lisää: luottotietojen palautuminen

Sosiaalinen luotto voi olla ratkaisu

Monet kunnat Suomessa tarjoavat sosiaalista luottoa vähävaraisille kotitalouksille, jolloin niiden avulla saadaan selätettyä taloudelliset vaikeudet.

Mutta kuten muissakin lainoissa, velalla velan maksaminen vain kasvattaa velkasaldoa entuudestaan ja kannattaakin pohtia olisiko velkajärjestelyyn hakeutuminen parempi ratkaisu.

Ammattiauttajat osaavat kokemuksellaan kertoa miten kussakin taloudellisesti haastavassa tilanteessa kannattaa toimia. 

Onko järkevämpää tyytyä sosiaalisen luottoon, jos sellaisen saa vai hakeutua suoraan ammattiauttajan juttusille.

Lue myös: maksuton velkaneuvonta

Laskut maksamatta on tilanne joka on hoidettavissa

Jos laskut ovat selvästi pienempiä maksuja joita ei vain hetkelliesti ole pystynyt maksamaan on kyseessä selvästi vain tilapäinen ongelma, joka on korjattavissa pikaisella lainalla.

Lue myös: velkaa entuudestaan – miksi en saa lainaa?

Laskut on aina maksettava ajallaan, sillä niiden maksamatta jättäminen pahentaa ongelmia vaikka kyseessä olisikin varsin pieni lasku.

Laskujen maksamatta jättäminen johtaa Suomessa aina maksuhäiriömerkintää, jos niitä ei hoideta sovitussa aikataulussa.

On tarinoita, joissa jotkut ovat saaneet maksuhäiriömerkinnän jopa maksamatta jääneestä kympin puhelinlaskusta.

Ota koppi omasta taloudestasi, budjetoi, tutki ja hallitse paremmin omaa talouttasi. Pitämällä hyvää huolta taloudestasi parannat myös itseäsi henkisesti ja voit paremmin.

Investointi omaan talouteen on myös investointi itseensä. Hoida laskut ajallaan!

Lue myös: osamaksujen yhdistäminen

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti