Maksuton velkaneuvonta

Yhä useampi suomalainen kamppailee toimeentulostaan yksin vaikka tarjoilla on maksuton velkaneuvonta. Velkaongelmat usein huomataan liian myöhään, jolloin runsas ylivelkaantuminen ajaa taloudelliseen ahdinkoon. Velkaneuvontaa tarvitaan jo hyvissä ajoin ennen pahaa velkaantumista tai viimeistään silloin kun velkaantunut hakee velkajärjestelyä.

Jos et vielä ole kokeillut hätälaina -ratkaisuna lainojen yhdistämistä voi se toimia ensiapuna. Jos velka kuitenkin on mittava siirry suoraan artikkeliin alapuolella.

Lainaa:
1000 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
100 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
18 vuotta

Lainaa:
1000 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
500 – 70.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Suomalaiset velkaantuvat ennätysmäistä tahtia

Suomalaisten nopea velkaantuminen on alkanut siitä kun lainojen ehtoja höllätiin ja netistä lainaamisesta tuli trendi. Uusien tutkimusten mukaan suomalaisilla on yli 127,2% velkaa käytettävissä olevista tuloista ja määrä jatkaa kasvuaan.

On huolestuttavaa katsoa miten yksittäisten kotitalouksien varat eivät kohta riitä enää edes yksinkertaisiin arjen tarpeisiin kuten ruokaan ja turvaan.

Velkaantumiselle on laitettava stoppi ja se onnistuu parhaiten valistamalla ja kertomalla velkaantuneille tai velkaantumisen vaarassa oleville kuluttajille miten tilanteissa kannattaa toimia.

Jos velkaantumisen vaara ei vielä ole merkittävä kannattaa nykyiset kalliit osamaksut ja muut turhakkeet yhdistää heti edullisemmaksi lainaksi.

Kannattaa myös heti alkaa pitämään kirjaa kotitalouden tuloista ja menoista jotta tiedetään tarkasti mitkä ovat kulutuksen rajat.

Lue: osamaksujen yhdistäminen lainalla

kotitalouksien velkaantumisaste Suomessa

Yläpuolella oleva kuva antaa huolestuttavaa tietoa kotitalouksien velkaantumisesta. Kuvassa on tilastoksekusen ja Suomen pankin kokoama laskelma ja grafiikka kotitalouksien velkaantumisasteesta, joka on kasvanut lähes räjähdysmäisesti.

Outoa kyllä, varsinainset korkomenot ovat jopa pienentyneet.

Lainaa ei kannata hakea ilman järkevää syytä

Vaikka pääosin Suomessa lainat ja kulutusluotot saavatkin järkevän käyttökohteen mahtuu mukaan silti aina henkilöitä jotka käyttävät lainat epäolennaisuuksiin.

Lainojen suhteen on aina oltava huolellinen ja laskelmoiva, koskaan ei voi olla liian tarkka tai ylivarovainen.

Kuvassa näkyy kotitalouksien lainat suhteessa käytettävissä olevaan tuloon vuonna 2018. Tiedot on kerätty Tilastokeskuksen ja Suomen pankin sivuilta. Artikkeli on esiintynyt Yle:n verkkosivuilla.

Kuten kuvasta voidaan päätellä, moni suomalainen velkaantuu pelkästään asuntolainan seurauksena.

Tämän huolestuttavan ilmiön yleistyminen on lisännyt runsaasti keskustelua asunnonostajien keskuudessa. Varsinaisesti voisi kuvitella, että velkakriisiin ajautuneet henkilöt olisivat velkaantuneet pääsääntöisesti kulutusluottojen seurauksena.

Ajoissa velkaneuvontaan

Velkaneuvonta on neuvontapalvelu, jossa velkaantuneet saavat apua ja vinkkejä taloudellisten tilanteiden hoitamiseen sekä apua velkaongelmiinsa. Velkaneuvontaan voi hakeutua kuka tahansa yksityishenkilö tai yrittäjä, joka kokee velkaantumisen ongelmalliseksi.

Velkaneuvonnassa saa apua velkojien kanssa toimimiseen, apua velkojen takaisinmaksuaikataulujen oikeaoppiseen järjestämiseen ja maksuohjelmien laatimiseen.

Lisäksi neuvonnasta saa apua monipuolisesti velkoihin liittyen. Muunmuassa saat lisätietoa sosiaalisista luotoista ja järjestelylainoista joiden avulla velkaongelmaa saadaan selvitettyä.

Velkaneuvontapalveluita on tarjolla useita Suomessa. Osa niistä on yksityisomisteisia ja maksullisia, joten kannattaa mielummin hakea apua maksuttomasta velkaneuvonnasta, jota tarjoaa esimerkiksi Takuusäätiö.

Jos tilanne näyttää vaikealta ettei tilanteesta voi itse selvitä, voi henkilö hakea velkajärjestelyä johon tarvitaan käräjäoikeuden päätös. Ehdoille on kuitenkin asetettu tiukat kriteerit, joista kuulet lisää kun otat yhteyttä velkaneuvontaan.

Lue myös: lainojen keskittäminen

Maksuton velkaneuvonta

Parhaimmat vaihtohdot maksuttomaan velkaneuvontaan ovat Talous- ja velkaneuvonta palvelu, johon voit soittaa puhelimella tai keskustella chätissä. 

Samoin vastaavanlaisen palvelun tarjoaa edellä mainittu Takuusäätiö, jolla on myös käytössä chatti.

Älä lähetä chättiin mitään henkilökohtaisia tietoja kuten henkilötunnusta. Voit kysyä apua velkaasioihin ja sinulle kerrotaan miten kannattaa toimia.

Monesti ensimmäisenä vaihtoehtona tarjotaan järjestelylainaa ratkaisuna, jos velkaantuminen on vielä jotenkuten hallinnassa.

Jos taas velkaantuminen on edennyt liian pitkälle voi ainoa vaihtoehto olla edellämainittu velkajärjestely.

maksuton velkaneuvonta

Usein velkaantunut henkilö huomaa jo pian menettäneensä luottotiedot. Joissakin tapauksissa tämä on mahdollista estää kun on ajoissa yhteydessä neuvontaan.

Ei ole velkaa jota ei voi selvittää. Aina löytyy jokin ratkaisu. Ratkaisun löytäminen auttaa myös velallista itseään jaksamaan henkisesti paremmin.

Lue myös: luottotietojen palautuminen

Mitä eroa on talous ja velkaneuvonnalla?

Talousneuvonta on periaatteessa yleinen apu talouden hoitamiseen ja siihen mitä kannattaa missäkin tilanteissa tehdä. Yleensä se liittyy oman talouden parempaan hallintaan.

Velkaneuvonta puolestana on suoraan avun hakemista velkaongelmiin ja velan selättämiseen.

Talousneuvontaa kannattaa ottaa yhteyttä jos pelkäät velkaantumista tai et ole varma miten tietty taloudellinen asia kannattaa hoitaa.

Jos olet jo velkaantunut kannattaa ottaa suoraan yhteyttä maksuttomaan velkaneuvontaa, josta saat tietoa ja mahdollisia ratkaisuja velkaongelmien selvittämiseen.

Ole rohkea - hae apua

Koskaan ei ole liian myöhäistä puuttua asiaan. Avun hakemisessa ei ole mitään noloa. On suorastaa rohkeutta ja arvostettavaa, kun uskaltautuu tarttua toimeen ja selvittää omat velkaongelmat. Ota siis rohkeasti yhteyttä maksuttomaan velkaneuvontaan jos sitä tarvitset.