luottotietojen palautuminen

Luottotietojen palautuminen

Artikkeli päivitetty 3. Tammikuu, 2023

Maksuhäiriömerkintä Suomessa on oikea kirous, sillä se rajoittuu ja haittaa elämänlaatua vielä pitkään kirjauksen jälkeenkin. 

Tapaukset joissa maksuvaikeudet ja taloudellinen ahdinko on aiheuttanut luottotietorekisteriin merkinnän ovat harmillisia. 

Tässä kirjoituksessa tutustumme tarkemmin luottotietojen palautumiseen, kuinka kauan se kestää ja voiko sitä nopeuttaa.

Luottokieltolaki muuttuu: jatkossa on mahdollista saada luottotiedot takaisin heti, kun velka on kokonaisuudessaan maksettu. (Vuonna 2022 maksuhäiriömerkintä poistuu luottorekisteristä 1 kk kuluessa siitä hetkestä, kun rekisterinpitäjä on saanut tiedon velan maksusta.)

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Luottotietojen palautuminen

Luottotietoihin tulee merkintä, jos lasku jätetään maksamatta riittävän pitkäksi aikaa tai mahdollinen saatava on siirretty käräjäoikeuteen ja ulosottoon.

Velan perintä on siis viimeinen asia, jossa kohtaa voi vielä vaikuttaa merkinnän saamiseen.

Osa maksuhäiriömerkinnän saaneista koittaa vedota siihen, ettei muistutuskirjeitä lähetetty tai asiasta ei ilmoitettu riittävän ajoissa.

Jos oikeasti epäilet, että sinun tilanteessasi on käynyt inhimillinen virhe merkintää laatiessa ja se on aiheeton: ota heti yhteys perintää suorittavaan tahoon tai käräjäoikeuteen ja ilmoita asiasta.

Maksuhäiriömerkintä ei voi tulla huomaamatta, sillä asian tiimoilta lähetetään useita kirjeitä ja muistutuksia ennen kuin velan perintä etenee ulosottoon.

Luottotiedot takaisin

Luottotietojen saaminen takaisin kestää yleensä 2 – 5 vuotta, riippuen tilanteesta joka merkinnän aiheutti.

Kaikkein tyypillisin skenaario on, että maksuhäiriömerkintä poistuu 2 vuoden kuluttua siitä kun velka on maksettu kokonaisuudessaan.

Jos saa useita merkintöjä lyhyen ajan sisällä nostetaan maksuhäiriömerkinnän kesto jopa 4 – 5 vuoteen. Koska tällöin katsotaan törkeästi laiminlyöneeksi velat.

Suppea maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä voi olla myös suppea, jolloin puhutaan yleensä suppeasta ulosotosta. Tälläisessä tilanteessa merkintä poistuu rekisteristä heti kun velka on maksettu.

Kun maksuhäiriömerkintä on astunut voimaan ei sitä voi mitenkään nopeuttaa. Ainoa asia millä voit asiaan vaikuttaa on huolehtimalla siitä, että maksat laskusi ajallaan.

Lue myös: älä päästä velkaa ulosottoon – yhdistä osamaksut

Uusi luottotietolaki

Pitkään valmisteltu lakiuudistus sai lopullisen hyväksynnän ja jatkossa maksuhäiriömerkinnät poistuvat kuukauden kuluttua velan maksamisesta. 

Kun uusi maksuhäiriömerkintä syntyy, niin se ei myöskään pidennä vanhojen merkintäjen säilytysaikoja, vaan jokainen merkintä käsitellään omanaan. Kyseisen lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa velallisen asemaa. 

Tämän lakiuudistuksen tarkka voimaantulopäivämäärä ei ole vielä tiedossa. 

Aiemmassa laissa maksuhäiriömerkinnät näkyivät velallisen tiedoissa vähintään kaksi vuotta, vaikka velka olisi jo maksettu. 

Suomessa maksuhäiriömerkintöjä on noin 388 000 henkilöllä. Maksuhäiriömerkintöjen määrä väheni hieman vuonna 2021 ensimmäistä kertaa vuoden 2008. Tästä huolimatta velkaongelmaisia on edelleen paljon. 

Velkojen vanhentuminen

Kaikilla veloilla on vanhentumisaika, joka tarkoittaa että velka siis häviää vaikka niitä ei maksaisikaan.

Yrityksille ja yhteisöille velkojen vanhentumisaika on 20 vuotta ja yksityishenkilöille 25 vuotta. Moni yrittää kikkailla näiden vanhentumisaikojen suhteen pois velkatilanteesta.

Maksuhäiriömerkintä on poikkeus

Maksuhäiriömerkintä säilyy rekistereissä niin kauan kunnes velka on maksettu tai yllämainittu aikamääre on kulunut umpeen. 

Koska luottotietojen palautumista ei voi nopeuttaa on asian kanssa yritettävä vain tulla toimeen.

Lue myös: tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi

Luottotietojen palautuminen - UKK

Mistä näkee milloin luottotiedot palautuvat?

Luottotiedot on mahdollista tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa Suomen Asiakastiedon ja Bisnoden, joka nykyään tunnetaan nimellä Dun & Bradstreet kautta. Tiedot on mahdollista tarkistaa sähköisesti tai lähettämällä kirjallisen pyynnön. 

Kuinka kauan kestää luottotietojen palautuminen? 

Luottotietojen palautuminen kestää tyypillisesti 2-5 vuotta, mutta uuden lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun velka on maksettu kokonaisuudessaan pois. 

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti