Luottotietojen palautuminen – miten luottotiedot saa takaisin? 2020

Maksuhäiriömerkintä Suomessa on oikea kirous, sillä se rajoittuu ja haittaa elämänlaatua vielä pitkään kirjauksen jälkeenkin. Tapaukset joissa maksuvaikeudet ja taloudellinen ahdinko on aiheuttanut luottotietorekisteriin merkinnän ovat harmillisia. Tässä kirjoituksessa tutustumme tarkemmin luottotietojen palautumiseen, kuinka kauan se kestää ja voiko sitä nopeuttaa.

Lainaa:
100 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
18 vuotta

Lainaa:
1000 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
1000 – 60.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
500 – 70.000€

Maksuajat:
12 – 180kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
500 – 10.000€

Maksuajat:
3 – 54kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Luottotietojen palautuminen

Luottotietoihin tulee merkintä, jos lasku jätetään maksamatta riittävän pitkäksi aikaa tai mahdollinen saatava on siirretty käräjäoikeuteen ja ulosottoon.

Velan perintä on siis viimeinen asia, jossa kohtaa voi vielä vaikuttaa merkinnän saamiseen.

Osa maksuhäiriömerkinnän saaneista koittaa vedota siihen, ettei muistutuskirjeitä lähetetty tai asiasta ei ilmoitettu riittävän ajoissa.

Jos oikeasti epäilet, että sinun tilanteessasi on käynyt inhimillinen virhe merkintää laatiessa ja se on aiheeton: ota heti yhteys perintää suorittavaan tahoon tai käräjäoikeuteen ja ilmoita asiasta.

Maksuhäiriömerkintä ei voi tulla huomaamatta, sillä asian tiimoilta lähetetään useita kirjeita ja muistutuksia ennen kuin velan perintä etenee ulosottoon.

luottotietojen palautuminen

Luottotiedot takaisin

Luottotietojen saaminen takaisin kestää yleensä 2 – 5 vuotta, riippuen tilanteesta joka merkinnän aiheutti.

Kaikkein tyypillisin skenaario on, että maksuhäiriömerkintä poistuu 2 vuoden kuluttua siitä kun velka on maksettu kokonaisuudessaan.

Jos saa useita merkintöjä lyhyen ajan sisällä nostetaan maksuhäiriömerkinnän kesto jopa 4 – 5 vuoteen. Koska tällöin katsotaan törkeästi laiminlyöneeksi velat.

Suppea maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä voi olla myös suppea, jolloin puhutaan yleensä suppeasta ulosotosta. Tälläisessä tilanteessa merkintä poistuu rekisteristä heti kun velka on maksettu.

Kun maksuhäiriömerkintä on astunut voimaan ei sitä voi mitenkään nopeuttaa. Ainoa asia millä voit asiaan vaikuttaa on huolehtimalla siitä, että maksat laskusi ajallaan.

Lue myös: älä päästä velkaa ulosottoon – yhdistä osamaksut

Velkojen vanhentuminen

Kaikilla veloilla on vanhentumisaika, joka tarkoittaa että velka siis häviää vaikka niitä ei maksaisikaan.

Yrityksille ja yhteisöille velkojen vanhentumisaika on 20 vuotta ja yksityishenkilöille 25 vuotta. Moni yrittää kikkailla näiden vanhentumisaikojen suhteen pois velkatilanteesta.

Maksuhäiriömerkintä on poikkeus

Maksuhäiriömerkintä säilyy rekistereissä niin kauan kunnes velka on maksettu tai yllämainittu aikamääre on kulunut umpeen. Koska luottotietojen palautumista ei voi nopeuttaa on asian kanssa yritettävä vain tulla toimeen.

Lue myös: tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi