tarkista luottotiedot

Tarkista luottotiedot ilmaiseksi

Artikkeli päivitetty 8. Tammikuu, 2024

Etenkin lainahakemusten yhteydessä kuullaan usein puhuttavan luottotiedoista. Luottotiedoilla on Suomessa merkittävä rooli, missä tahansa kulutukseen kohdistuvan hyödykkeen hankinnassa.

 Luotonantajat ja pankit tarkistavat aina luottotiedot luottotietorekisteristä ja päättävät sen perusteella myönnetäänkö sinulle lainaa vai ei. 

Myös vuokra-asunnon tai puhelinliittymän saaminen voi olla kiinni siitä on luottotietorekisteri puhdas.

Tässä kirjoituksessa kerromme, miten sinä voit tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Tarkista luottotiedot ilmaiseksi netissä

Suomessa kaksi suurta rekisteriyhtiötä ylläpitää myös kuluttajien luottotietorekisteriä. Nämä kaksi yritystä ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode.

Kun täytät lainahakemusta, sinulta kysytään voiko luotonantaja katsoa tietosi asiakastietorekisteristä. Kun vastaat kyllä, luotonantaja saa pääsyn tietoihin joita sinusta on merkitty rekisteriin.

Moni haluaa tietää mitä tietoja kyseiseen rekisteriin on kirjoitettu. Omat luottotiedot pääse tarkistamaan kerran vuodessa ilmaiseksi kummasta tahansa rekisteripalvelusta.

Negatiivisen merkinnän saaminen luottotietorekisteriin vaikuttaa Suomessa radikaalisti yksilön elämään ja oikeuksiin. Monessa muussa Euroopan maassa rekisteriä ei vahdata silmä kovana samalla tavoin kuin Suomessa.

Pahimmillaan merkinnät luottotiedoissa heikentävät elämänlaatua, joissakin tapauksissa jopa pysyvästi.

Kannattaa siis pitää huoli, että itse maksaa kaikki laskunsa ajoissa ja jos vähänkään näyttää siltä, että maksu viivästyy pitää heti olla yhteydessä velkojaan.

Onko luottotietojen tarkistus ilmaista?

Omiin luottotietoihin pääsee käsiksi, siirtymällä Asiakastiedon tai Bisnoden sivuille ja pyytämällä nähdä omat luottotiedot.

Omia luottotietoja voi käydä katsomassa ilmaiseksi yhden kerran 12 kuukauden aikana, jonka jälkeen seuraavat kerrat maksavat noin 12,90€ per kerta.

Lue myös: Lainojen kilpailuttaminen on maksutonta kaikille

Toisen henkilön luottotietojen tarkistaminen on aina maksullista. Palvelusta veloitetaan hinnaston mukainen maksu jokaisella tarkistuskerralla.

On monia tilanteita joissa rekisterisi halutaan nähdä ja tällaisia ovat juurikin osamaksusopimukset, lainat, liittymät ja vuokra-asiat.

Luottotietorekisteristä näet myös jo sieltä poistuneet maksuhäiriömerkinnät jos sellaisia on ollut. 

Maksuhäiriömerkinnät kestävät tilanteesta riippuen jopa useita vuosia vaikka velka olisi jo maksettu kokonaisuudessaan.

Kuka on katsonut luottotietojani

Moni saattaa käydä katsomassa juuri sinun luottotietojasi vuoden aikana. Suomen Asiakastieto tarjoaa maksullista palvelua, joka ilmoittaa sinulle sähköpostilla aina kun joku käy katsomassa tietojasi.

Asiakastiedon mukaan, joka toisen suomalaisen luottotietoja kysytään vuosittain. Tämä kuvastaa sitä, kuinka tarkkoja Suomessa asian suhteen ollaan.

Lain mukaan toisen luottotietoja ei kuitenkaan saa katsoa ilman hänen antamaa lupaa. Jokaisessa tarkistus tilanteessa vaaditaan sinun lupa päästä käsiksi tietoihisi.

Jos epäilet jotakin hämärää tai epäilet, että luottotietojasi on katsottu salaa. Ota yhteyttä rekisterinpitäjiin ja selvitä asia ja katso mitkä ovat oikeutesi.

On erittäin loukkaavaa toimintaa tehdä asioita ilman lupaa, pidä viimeiseen asti oikeuksistasi kiinni.

Mitä luottotiedoista näkee?

Luottotietojärjestelmän tarkoituksena on tarjota palveluntarjoajille riittävä kuva henkilön maksuvalmiudesta, maksukyvystä ja yleisestä luotettavuudesta.

Tyypillisin etsittävä merkintä on viittaus maksukyvyn heikkenemisestä tai maksujen laiminlyönneistä, jotka ovat aiheuttaneet maksuhäiriömerkinnän.

Luottotiedoista näkee myös mistä merkityt tiedot ovat peräisin, kuka ne merkinnyt ja mihin tietoja on luovutettu viimeisen 12 kuukauden aikana.

Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi

Omat luottotiedot voi siis tarkistaa kummalta tahansa rekisterinpitäjältä kerran vuodessa ilmaiseksi. Tämän jälkeen peritään hinnaston mukainen palvelumaksu.

Yksityishenkilön on hyvä tiedostaa, mitä hänestä on kirjattu ja mitä tietoja siihen käsiksi pääsevät näkevät. Näet myös samalla kirjausten päivämäärät ja sen mistä ne ovat peräisin.

Samalla tavoin kun luottotietomerkintöjä voidaan käyttää osoittaakseen, että henkilö ei maksa velkojaan sillä voidaan myös osoittaa, että henkilö pystyy maksamaan velkansa (puhtaat luottotiedot).

Luottotietojen tarkistaminen ei kuitenkaan ole ehkä näppärimmästä päästä, sillä sinun tarvitsee lähettää kirjallinen pyyntö esimerkiksi Asiakastiedon sähköpostiin.

Sähköpostissa pyynnön mukana liitteiksi vaaditaan henkilötunnus, allekirjoitus ja kotiosoite. Vastaus lähetetään takaisin samaan sähköpostiosoitteeseen josta viestin lähetit.

Myös paikanpäällä voi asioida ja pyytää luottotiedot tai vaihtoehtoisesti perinteisellä kirjeellä. Tarkemmat ohjeet luottotietojen tarkistamiseen löydät Asiakastiedon tai Bisnoden verkkosivuilta.

Luottotietorekisterinpitäjien yhteystiedot

Suomen Asiakastieto Oy

  • omatieto@asiakastieto.fi
  • Hermannin rantatie 6, 00580 Helsinki
 

Bisnode Finland Oy

  • Kumpulantie 3, 00520 Helsinki

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti