firettäminen

Firettäminen

Artikkeli päivitetty 15. Helmikuu, 2022

Oletko ikinä harkinnut jääväsi eläkkeelle aikaisemmin kuin varsinainen eläkeikä sanoo? Jokaisen on mahdollista saavuttaa taloudellinen riippumattomuus nuorempana tai vanhempana. 

Sinäkin voit jäädä eläkkeelle jo varhain jos rupeat firettämään, kuten sadat tuhannet milleniaalit ympäri maailman.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mitä tarkoittaa Firettäminen?

Firettäminen on 1990-luvun Yhdysvalloista lähtöisin oleva trendi joka tähtää taloudellisen riippumattomuuteen jo nuorena. 

Firettäminen itsessään tulee sanoista FIRE eli Financial Independence, Retire Early.

Karkeasti suomennettuna se viittaa siis sanoihin taloudellinen riippumattomuus, jää eläkkeelle ajoissa.

Trendin keksijöinä pidetään henkilöitä nimeltä Vicki Robin ja Joe Dominiguez, jotka ovat onnistuneet saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden ja julkaisseet siitä teoksen Money or Your Life: 9 Steps to Transforming Your Relationship with Money and Achieving Financial Independece.

Itse ilmiö rantautui Suomeen vasta 2010-luvulla jolloin ensimmäiset suuret megatrendit säästämisestä alkoivat tulla arkisiksi.

Puhdas Firettäminen on rankkaa puuhaa, se voi useiden yhdysvaltaistutkijoiden mukaan viitata jopa puolen kuukausipalkan säästämiseen esimerkiksi osakkeisiin.

Lue myös: säästä yhdistämällä osamaksut

Miten aloittaa Firettäminen?

Varsinaisia ohjeita asian tiimoilta ei juurikaan löydy, joten on vaikeaa seurata tämän trendin punaista lankaan.

Yksinkertaisimmillaan se voi kuitenkin tarkoittaa sitä, että alat säästämään osan kuukausituloistasi korkoa kasvavalle säästötilille tai suoraan osakkeisiin.

Kovimmat Firettäjät elävät hyvin askeettisesti luopuen lähes kaikesta maanpäällisestä luksuksesta ja syö esimerkiksi koiran ruokaa. 

Tämä on jo niin ääriajattelua, että itse en olisi valmis luopumaan pienistä arjen ilonpilkahduksista.

Voit pankin kanssa sopia säästämisen esimerkiksi siten, että jokaisesta ruokaostoksesta jonka maksat pankkikortilla siirtyy pieni prosentti säästötilille.

Helpointa on kuitenkin itse laskea Excelillä mihin rahaa oikeasti kuluu ja karsia kaikki ylimääräiset turhuudet, jotka voi sen sijaan laittaa säästöön.

Lue myös: lisää tuloja netistä

Lähes orjallisen säästämisen lopputuloksena

Vuosikausien tai vuosikymmenten lähes orjallinen säästäminen johtaa lopputuloksena havittelemaasi taloudelliseen riippumattomuuteen jopa nuorena.

Jos satut vielä sijoittamaan hyviin kohteisin voi olla, että jo muutaman vuoden firettämisellä olet täysin taloudellisesti riippumaton.

Parhaat lopputulokset:

Voit jäädä eläkkeelle jo hyvin varhain ja nauttii loppuelämästäsi ilman lainoja tai muita maksuja, jotka kuormittavat talouttasi.

Sinulla ei ole taloudellisesti hätää vaikka joutuisit irtisanotuksi nykyisestä työstäsi. Samalla opit paremmin ymmärtämään ja hallitsemaan omia taloudellisia päätöksiäsi.

Saat taloudellisesti mielenrauhaa eikä sinun tarvitse stressata tai joutua rahasta murehtivien joukkoon.

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti