Zmarta kokemuksia – pohjoismainen lainapalvelu esittelyssä

Tunnistat varmasti Zmarta nimisen lainapalvelun ulkoasusta, sillä se oli vuoden 2019 jääkiekon MM-kisojen pääsponsori. Yrityksen mainokset pyörivät jokaisen katkon välissä. Sponsoroinnista ja näkyvyydestä huolimatta, minkälainen lainapalvelu on kyseessä? Miksi Zmartan lainojen kilpailutus on niin suosittua? Me tutustuimme Zmartan toimintaan asiakkaan näkökulmasta.

Muiden lainanvälittäjien tavoin Zmarta-palvelu on käyttäjille ilmainen

Zmartan toimintaperiaate on lähes identtinen muiden vastaavien lainapalveluiden kanssa. Yksinkertaisesti se toimittaa lainahakemusliidejä yhteistyökumppaneilleen jotka ovat rahoitusyhtiöitä tai pankkeja. Jos joku näistä toimitetuista “liideistä” eli lainahakemuksista päätyy allekirjoitettuun lainasopimukseen, maksaa sopimuksen tehnyt rahoitusyhtiö Zmartalle pienen palkkion.

Lainanvälityspalvelut ovat vain kuluttajien etu

Pankit ja rahoituslaitokset hyötyvät merkittävästi vähemmän epäsuorasti tehdyistä lainasopimuksista kuin niistä jotka tulevat suoraan hakemaan lainaa omilta verkkosivuiltaan. Kuluttajat kuitenkin haluavat aina löytää edullisimman lainan joten he käyttävät lainanvälityspalveluita. Tämä pakottaa pankit ja luotonantajat tarttumaan myös muualta tulleisiin lainahakemuksiin vaikka hyöty olisikin pienempi.

Vaikka Zmartan yhteistyökumppaneina onkin 25 luotonantajaa ei se välttämättä tarkoita, että saisit kaikilta lainatarjouksen. Koska jokaisella luotonantajalla on omat luottoarviointi menetelmänsä ja lainaehdot, eivät ne välttämättä kaikkien pankkien kohdalla täyty.

Vaikka Zmarta ei voi itse vaikuttaa tarjottujen lainojen korkoihin tarjoaa silti lainavertailu kuluttajille hyvän mahdollisuuden tutustua omiin lainamahdollisuuksiin, koska lainatarjousten pyytäminen ei maksa mitään, eivätkä vastaanotetut lainatarjoukset ole sitovia.

Minkälaisia lainoja Zmartan kautta voi hakea?

Kaikki Zmartan tarjoamat lainat ovat vakuudettomia lainoja joita voi hakea aina 1000 eurosta jopa 60 000 euroon asti 1 – 15 vuoden takaisinmaksuajalla. Lainanhakijalla ei siis tarvitse olla vakuuksia tai takaajia saadakseen lainaa.

Jos verrataan vakuudettomia lainoja perinteisten pankkien tarjoamiin vakuudellisiin lainoihin voidaan huomata, että nykyään myös vakuudeton laina järjestyy lähes samalla korkotasolla kuin vakuudellinen jossa asetetaan pantiksi jotakin lainaa vastaan.

Laina voi olla kulutusluotto, joustoluotto tai lainojen yhdistämiseen tarkoitettu yhdistelylaina. Koska Zmarta ei itse myönnä lainoja se ei voi vaikuttaa lainatarjousten korkoihin tai kustannuksiin. Palvelu kuitenkin ilmoittaa, että korot asettuvat 4,99 – 20 prosentin välille ja lisäksi lainoista saatetaan periä tilinhoitopalkkioita tai avausmaksuja enintään 150€ vuodessa.

Lopullisen lainatarjouksen saat vain pyytämällä lainatarjoukset, sillä jokainen luotonantaja määrittelee itse lainoillensa hinnan luotonhakijan antamien tietojen perusteella.

Mitkä luotonantajat ovat Zmartan yhteistyökumppaneita?

Yleensä aina ennen kun lainanhakija lähettää lainahakemuksen lainojen kilpailutusta tekevälle palvelulle, hän haluaa tietää keneltä lainatarjouksia on mahdollista saada.

Zmartan yhteistyökumppanit on nähtävillä palvelun verkkosivuilla, jotta on selvää ennen lainan hakemista miltä luotonantajilta lainatarjoukset voi saada.

Mukana kilpailutuksessa on perinteisiä pankkeja ja digipankkeja. Perinteisistä pankeista on mukana esimerkiksi Aktia. Lisäksi mukana on muita tunnettuja rahoitusyhtiöitä kuten Fellow Finance tai GF money consumer finance. Tunnetuimmista verkossa toimivista digipankeista löytyy Bank Norwegian, Bigbank ja Instabank.

Näet päivitetyn listauksen yhteistyökumppaneista Zmartan sivuilta.

Kuten aikaisemmin mainittiin vaikka yhteistyökumppaneita on runsaasti, et välttämättä saa lainatarjouksia kaikilta rahoitusyhtiöiltä. Zmarta kuitenkin ilmoittaa mitkä luotonantajat jättivät tarjouksen antamatta.

Kannattaako lainojen yhdistäminen tehdä Zmartalla?

Lainojen yhdistäminen on taloudellinen ratkaisu, joka helpottaa kuluttajia keventämään velka-taakkaansa maksamalla uudella edullisemmalla lainalla vanhat kalliimmat pienlainat tai luottokorttivelat pois.

Koska pienlainat ovat usein kalliimpia kuin suuremmat lainat on niiden yhdistäminen järkevää. Yhtä pienlainaa ei välttämättä kannata uusia, vaan yhdistelylaina sopii paremmin tilanteisiin jossa hakijalla on voimassa useita eri lainoja, osamaksuja tai luottokorttivelkoja. Kun laina maksetaan pois yhdellä lainalla, myös lainan hallinointi on helpompaa ja palkkiot maksetaan vain yhdestä lainasta.

Lainojen yhdistämisestä tuli trendi kun Syyskuussa 2019 astui voimaan uusi korkokattolaki, joka asetti kulutusluottojen korot maksimissaan 20 prosenttiin aikaisemman 50 prosentin sijaan. Samalla lainoista perittävät palkkiot asetettiin maksimissaan 150 euroon vuodessa. Yhdistelylaina oli paras mahdollinen ratkaisu henkilöille jotka olivat ottaneet lainaa ennen lakimuutosta, sillä vain uusissa lainoissa sovellettiin uutta korkokattoa.

Lainojen yhdistämisen voi tehdä jo tänään

Jos olet harkinnut lainojen yhdistämistä, voit kokeilla pyytää lainatarjoukset jo tänään. Laske ensin nykyisten lainojen, osamaksujen tai luottokorttivelkojen kulut ja korot, jotta tiedät minkälainen laina sopii parhaiten lainojen yhdistämiseen.

Zmartan kautta voit pyytää tarjouksen lainojen yhdistämisestä ja katsoa minkälaisia lainoja sinulle tarjotaan. Muista lainahakemuksen yhteydessä merkitä käyttötarkoitus-kenttään lainojen yhdistäminen, jotta luotonantajat osaavat tehdä oikeanlaisen tarjouksen.

Ovatko Zmartan kautta haetut lainat edullisia - mikä on lainan korko?

Zmarta on ilmoittanut sivuillaan, että lainan keskimääräinen korko vaihtelee 4,99 – 20 prosentin välillä. Lopullinen lainan korko riippuu luotonantajan tekemästä luottoarviosta, joka annetaan lainahakemukseen täyttämiesi tietojen perusteella. Luotonantajilla on useita kriteereitä luottoarvion suorittamiseksi, mutta eniten arvioon vaikuttaa työsuhde, tulot, menot ja aikaisemmat lainat.

Lainan korko ei välttämättä ole ainoa kulu, sillä lainasta voidaan luotonantajasta riippuen periä enintään 150 euroa vuodessa avausmaksu tai tilinhoitopalkkioita. Näiden myötä tarjotun lainan todellinen vuosikorko voi nousta jopa 38 prosenttiin.

Zmartan verkkosivuilta löytyy lainalaskuri, jonka avulla saat suuntaa-antavan kuvan mahdollisesta lainan korkotasosta joka sinulle voidaan myöntää.

Voiko Zmartan lainalaskuriin luottaa?

Lainojen mahdollista korkotasoa on vaikea arvioida etukäteen. Zmartan verkkosivuilla ilmoitettu korkotaso perustuu välitettyihin lainahakemuksiin. Laskurissa lainan korot vaihtelevat 5 – 10 prosentin välimaastossa riippuen lainasummasta ja laina-ajasta.

Saat tietää oman korkotasosi vasta kun näet sinulle esitellyt lainatarjoukset. Lainalaskurin tarkoituksena on auttaa selvittämään mahdolliset lyhennykset jotta osaat hakea oikean suuruista lainaa sopivalla maksuajalla.

Kun suunnittelet omaa lainaasi laskurilla pidä mielessä kuukausittaiset tulosi ja menosi. Liian suuret lainalyhennykset voivat kuormittaa omaa taloutta liikaa.

Miten lainan hakeminen tapahtuu?

Voidaksesi käyttää Zmartan palvelua sinun tulee olla vähintään 20-vuotias jolla on säännölliset palkka- tai eläketulot. Lainan hakijalla ei myöskään saa olla aikaisempia maksuhäiriömerkintöjä. Vaadittuja tulorajoja ei palvelussa ole ilmoitettu.

Zmartan lainahakemus koostuu 6 eri vaiheesta, jotka ovat lainatiedot, henkilötiedot, työ, tarkemmat henkilötiedot, asumistiedot ja lainan tarkoitus. Vaikka hakemuksessa on useita vaiheita, vie lainahakemuksen täyttäminen vain hetken. Jokaisessa vaiheesas on vain muutama täytettävä kenttä.

 1. Aloita lainahakemus Zmarta.fi sivuilla valitsemalla sopiva lainasumma ja -aika.
 2. Täytä perustiedot (henkilötunnus, sähköposti ja puhelinnumero)
 3. Seuraavassa vaiheessa kysytään työtiedot (työsuhde, eläke)
 4. Syventävät henkilötiedot (aikaisemmat lainat, osamaksut, luottokortit)
 5. Asumistiedot (asumismuoto, asumiskulut)
 6. Lainantarkoitus (remontti, autolaina, lainojen yhdistäminen)

Kun olet lähettänyt täytetyn lainahakemuksen, saat muutamassa minuutissa jo ensimmäiset tarjoukset pankeilta joiden kriteerit täyttyvät. Pääset näkemään lainatarjouksen kirjautumalla Zmartan Omatili-palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Voit valita parhaiten tilanteeseesi sopivan lainatarjouksen ja allekirjoittaa sen verkkopankkitunnuksilla. Parhaimmillaan rahat ovat käytössäsi jo saman päivän aikana, mutta toisinaan siirrossa saattaa luotonantajasta riippuen kestää 1 – 2 arkipäivää. Jos yksikään tarjouksista ei miellytä sinua, voit olla allekirjoittamatta yhtäkään tarjousta ja hakemukset automaattisesti hylätään. 

Mitä kokemuksia asiakkailla on Zmartan lainoista?

Koska Zmarta on iso pohjoismaissa toimiva lainanvälittäjä voi kokemuksia lukea myös luotettavilta siihen erikoistuneilta tahoilta kuten esimerkiksi Trustpilotilta, joka on antanut pisteet 4,6 / 5. Koska palvelu toimii myös muissa pohjoismaissa voimme katsoa myös niiden arvostelut jotka näyttävät kutakuinkin samaa. Palvelu on siis saanut huomattavan paljon kiitos palveluistaan.

Jos haluat itse lukea lisää kokemuksia löytyy Zmarta.fi sivuilta niitä runsaasti. Kuten oletettavaa on joukossa myös epätyytyväisiä asiakkaita jotka eivät saaneet mieleisiään lainatarjouksia.

Miksi valita juuri Zmarta kaikista lainan kilpailutusta tarjoavista palveluista?

Ei ole mitään erityistä syytä valita juuri Zmartaa, mutta yli miljoonan kilpailutetun pohjoismaalaisen lainat saattavat puhua puolestaan. Palvelu toimii lähes identtisellä toimintamallilla kilpailijoihinsa verrattuna ja osa yhteistyökumppaneista on samoja.

Käytä vain lainanvälittäjiä jotka

 • Ilmoittavat avoimesti yhteistyökumppaninsa.
 • yhteystiedot ja yhteydenotto on selkeästi nähtävillä.
 • Palvelu on rekisteröity oikeaksi yritykseksi (y-tunnus, tietosuoja, käyttöehdot)

Zmartan kohdalla nämä kaikki kriteerit täyttyvät. Koska palvelu on maksuton eivätkä saadut lainatarjoukset ole sitovia, kuka kieltää tarjousten pyytämisen myös muilta lainan kilpailutuspalveluita? Ei kukaan.

Kuka tai ketkä ovat Zmartan lainapalvelun takana?

Zmarta on alunperin Ruotsissa vuonna 1999 perustettu yritys, joka operoi nimellä Bolåneservice. Muutama vuosi myöhemmin palvelu muutti yrityskaupan myötä nimensä Freedom Finance AB:ksi.

Suomessa yhtiö alkoi varsinaisesti operoida vasta vuonna 2008 brändillä Freedom Rahoitus ja vuosia myöhemmin vuonna 2015 lanseerattiin Zmarta. Molemmat brändit ovat yhä saman yrityksen omistuksessa.

Zmarta on osa kansainvälistä Zmarta Groupia, joka toimii pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Palvelun omistaa Bauer Media, joka omistaa myös radiokanavia Suomessa kuten Radio Nova, Iskelä ja Radio City.

Zmarta kilpailuttaa nykyään myös sähkösopimuksia

Koska Zmarta haluaa aidosti auttaa kuluttajia parantamaan heidän asemaansa taloudellisesti markkinoilla ovat he siirtyneet myös tarjoamaan palvelua sähkön kilpailuttamiselle. Harva tietää kuinka paljon säästöä voi sähkösopimuksen kilpailuttamisella saada varsinkin jos kyseessä on omakotitalo, mökki tai yritys.

Sähkön kilpailuttaminen on lainojen lisäksi hyvin validi optio vaikka kulut muodostuisivatkin pääsääntöisesti siirtomaksuista on kulutuksen osuus silti merkittävä.

Zmartan yhteystiedot ja asiakaspalvelu

Zmartan päätoimipaikka Suomessa on kaivokatu 8 Helsinki.
 • Asiakaspalvelu toimii puhelimitse numerosta 09 4241 4444
 • Sähköpostilla info@zmarta.fi tai chat-palvelusta Zmartan verkkosivuilla.
Jos haluat tutustua Zmartan taloudellisiin tietoihin tarkemmin voit katsoa ne Finderista.