opintolainan hakeminen

Opintolainan hakeminen - ohjeet

Artikkeli päivitetty 8. Tammikuu, 2024

Opintolainan hakeminen on helppoa ja nopeaa, sen voi tehdä suoraan verkossa. Ensin sinun tulee tehdä opintotukihakemus Kelan verkkopalvelussa, jonka jälkeen voit siirtyä hakemaan lainaa käyttämästäsi pankista. Pankkien välillä ei ole merkittäviä eroja opintolainan suhteen. 

Listauksessa esiintyvät lainapalvelut sopivat paremmin opiskelijalle, joka etsii lisärahoitusta verkossa toimivilta palveluilta.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Miten opintolainaa haetaan?

Opintolainan hakeminen aloitetaan ensin täyttämällä opintotukihakemus Kelan verkkosivuilla, olettaen että olet saanut opiskelupäätöksen pääsykokeista ja sinut on hyväksytty aloittamaan opiskelu päätoimisesti. 

Käymme tällä sivulla läpi opintolainan valtiontakauksen, opintolainan hakemisen, lainan nostamisen ja muita ohjeita lainan hakijalle.

Kun olet täyttänyt hakemuksen opintotuesta kelalle, odota päätöstä. Päätöksen saatuasi olet nyt oikeutettu opintolainaan ja voit siirtyä valitsemaan pankin josta haluat lainaa hakea. 

Moni suosii samaa pankkia jossa muutkin henkilökohtaiset pankkiasiat hoidetaan. Valtiontakaamissa opintolainoissa ei juurikaan ole eroja hinnoissa, korot ovat matalimmat mahdolliset mitä lainalle voi saada.

Opintolainan nostaminen

Opintolainaa voi nostaa kaksi kertaa 12 kuukauden aikana. Ensimmäisen erän opintolainasta voi hakea Elokuusta 1.8 alkaen ja toisen erän Tammikuusta 1.1 lähtien.

Opintolaina on laskettu siten, että sitä voi vuoden aikana nostaa noin 600 euroa per opiskelukuukausi, joka tarkoittaa noin 6000 euroa lainaa vuodessa.

Lue lisää: myös opiskelijalla saattaa olla opintolainasta huolimatta rahat tiukilla

Opintolainaa hakiessa kannattaa kiinnittää huomiota korkosidonnaisuuteen, jos haluaa oikeasti olla tarkka säästämisen suhteen. 

Jotkut suosivat lyhyempää 3kk euriboria kun taas toiset suosivat 6 – 12 kuukauden euriboria. 

Se tarkoittaa, että euroindeksi tarkistetaan noiden kuukausien välein. Jos valitset 12 kuukauden euriborin saattaa olla, että euribor on erittäin alhainen seuraavan 12 kuukauden ajan eikä sitä tarkisteta siinä välissä.

Opintolainaa ei ole pakko nostaa heti

Opintolainaa ei ole pakko nostaa heti jos ei halua, mutta vaihtoehtoisesti voit asettaa automaattisen noston tapahtumaan noina määräaikoina jolloin laina tupsahtaa käyttöösi heti kun olet siihen oikeutettu. 

Lainan korko on tällä hetkellä ollut noin 0,1 prosenttia johtuen alhaisista yleisistä koroista. Tämä tarkoittaa, että 100 euron opintolaina kasvaa korkoa vuodessa vain 10 senttiä.

Tämä hymyilyttää monta opintolainaajaa, sillä varsinainen opintotuki on opiskelupaikasta riippuen vain noin 250 euroa. 

Opiskeluaikana opiskelija on oikeutettu myös asumistukeen, joka tarkoittaa että opiskelua tuetaan kuukausittain 250+ asumistuki + opintolaina 600 euroa. Näillä eväillä on tarkoitus pystyä suorittamaan opinnot loppuun mallikkaasti.

Valtion takaama opintolainahyvitys

Opintolaina hyvitys on helpotus lainan takaisinmaksusta jos valmistut määräajassa, joka on ilmoitettu lainasopimuksessa. 

Hyvitys lasketaan siten, että vähennät opintolainasta omavastuuosuuden 2500 euroa ja tästä jäljelle jäävästä summasta hyvitetään 40 prosenttia riippuen siitä milloin aloitit opiskelun.

Opintolainahyvitys on hieno porkkana opiskelijalle, joka haluaa suoriutua opiskelustaan määräajassa.

Jos olet opiskelija ja tarvitset ylimääräistä rahoitusta

Jos olet opiskelija ja tarvitset perinteisen opintolainan lisäksi myös muuta rahoitusta, kokosimme kattavan listan lainapalveluista, jotka myöntävät edullista kilpailutettua lainaa sitä tarvitseville. 

Lisärahoitusta ei kuitenkaan kannata vetää överiksi, sillä joudut ennen pitkään maksamaan molemmat lainat takaisin korkojen kera.

Lue myös: opintolainan lisäksi netistä voi hakea lainaa verkkopankkitunnuksilla

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti