swift-koodi

BIC ja SWIFT koodit

Artikkeli päivitetty 16. Helmikuu, 2022

Jos ikinä olet lähettänyt tai lähetät rahaa kansainvälisille tai toisen pankin tileille törmäät BIC-koodiin ja SWIFT-koodiin

Tämä opas selittää sinulle mitä ne ovat ja mitkä ovat niiden väliset erot sekä sen miten käytät niitä oikein.

Jatketaan oppaaseen, muistutetaan tässä kohtaa: älä sekoita näitä koodeja esimerkiksi IBAN-koodiin joka on eri asia.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mitä ovat BIC/SWIFT koodit?

BIC tulee sanoista Bank identifier code, eli Suomeksi pankin oma uniikki tunnistuskoodi. Toisinaan tätä BIC koodia kutsutaan etenkin kansainvälisesti SWIFT-koodikisi.

Eli nämä kaksi eri koodia ovatkin yksi ja sama koodi pankin tunnistamiselle.

SWIFT/BIC koostuu 8 – 11 merkistä, joiden tarkoituksena on tunnistaa jokin tietty pankki. Tämä koodi on pankkien käytössä esimerkiksi kansainvälisissä tilisiirroissa tai pankista toiseen siirrossa.

Koodin avulla varmistetaan, että rahat päätyvät sinne mihin oli tarkoituskin.

Miltä SWIFT/BIC koodi näyttää?

BIC/SWIFT koodi on yleensä tälläisessä muodossa:

OOOOPPQQRRR

  • OOOO: ensimmäiset 4 merkkiä ovat pankin oma koodi.
  • PP: toiset 2 merkkiä kuvaavat maakoodia
  • QQ: kolmanneksi tulee 2 merkkiä jotka ovat sijaintikoodi
  • RRR: viimeisenä tulevat merkit ovat vaihtoehtoisia tunnistuskoodeja
 

Huomioi, että etenkin Suomessa käytössä olevilla pankeilla on huomattavasti lyhyempi SWIFT/BIC koodi, koska käytössä ei ole vaihtoehtoisia lopputunnistuskoodeja, kuten esimerkissä RRR.

Koska ja miten BIC/SWIFT-koodia käytetään?

Kansainvälisissä tilisiirroissa on aina käytettävä BIC/SWIFT koodeja, koska ne varmistavat sen, että tilisiirto löytää perille oikeaan osoitteeseen.

Ne ovat pankkimaailmassa siis ikään kuin osoitteita tai postinumeroita joilla lähetys löytää perille.

Suomen sisäisissä tilisiirroissa harvemmin tarvitsee itse syöttää näitä koodeja, koska järjestelmät tunnistavat niiden kuuluvan oikealle pankille jo tilinumeron yhteydessä.

Etenkin ulkomaisista verkkokaupoista tilatessa on hyvä olla tarkkana, että syötät oikean koodin. Muutoin voi olla, että rahasi eivät löydä perille, etkä saa niitä ikinä takaisin.

Lue myös: Onko turvallista hakea lainaa ulkomailta?

Suomen BIC- ja SWIFT-koodit

Alapuolella Suomessa eri pankkien käyttämän BIC- ja SWIFT-koodit. Ensin kirjattuna pankki tai luotonantaja ja perässä tunniste.

Löydät pankkien käyttämät tunnuskoodit kun katsot laskun alaerunaa. Yleensä nämä koodit on ilmoitettu laskun tilinumeron tai pankin nimen yhteydessä.

Jos et löydä itse näitä koodeja voit suoraan kysyä pankin asiakaspalvelusta. 

Tässä vielä linkki Finanssialan rahalaitos tunniste listaukseen. Koska dokumentti on julkaistu vuonna 2018 tarkista vielä pankkien omilta sivuilta tietojen ajankohtaisuus.

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti