nettotulo ja bruttotulo ero

Nettotulo vai bruttotulo?

Artikkeli päivitetty 16. Helmikuu, 2022

Monelle palkansaajalle on tälläkin hetkellä epäselvää mitä eroa on nettotulolla ja bruttotulolla. Selitämme asian perinpohjaisesti, jotta muistaisit jatkossa kummasta on kyse. 

Lyhyesti voidaan sanoa, että bruttopalkka on se, josta olet sopinut ja nettopalkka on se mitä sinulle jää verojen jälkeen käteen.

Nettopalkasta on siis vähennetty jo oman veroprosentin mukainen ennakonpidätys työnantajan toimesta.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mitä eroa on nettopalkalla ja bruttopalkalla?

Näiden kahden välillä on selkeä ero, joka pinttyy ajanmittaa mieleen. Jatkossa muistat varmasti kumpi on kumpi, etkä mene enää sekaisin.

On harmillista jos työsopimusta tai palkkaneuvottelua suorittaessa et tiedä kummasta puhutaan ja saatat ajatella ne mielessäsi juuri toisinpäin.

Jatka lukemista alempana jossa olemme selittäneet mahdollisimman yksityiskohtaisesti mikä ero näiden kahden välillä oikein on.

Lue myös: lisää tuloja netistä

Palkkatuloja on siis vain kahdenlaisia, toisesta on jo verot vähennetty ja toisessa niitä ei ole vielä vähennetty.

Nettotulo tai nettopalkka

Nettopalkka on se osuus palkasta, josta on jo vähennetty verot ja muut pakolliset kulut. Käytännössä nettotulo on siis se osuus tulosta, joka maksetaan sellaisenaan tilillesi.

Nettopalkan suuruuteen vaikuttaa oma veroprosenttisi, jonka mukaisesti työnantajat suorittavat ennakonpidätyksen. 

Työsopimusta tehdessä voikin olla hyvä ilmoittaa juurikin haluamasi nettopalkan osuus.

Katso myös: palkkavertailu

Bruttotulo tai bruttopalkka

Bruttopalkka on se tyypillisin palkkasumma josta yleensä puhutaan myös työsopimusten yhteydessä tai duunipalstoilla ilmoitettuna. 

Tämä on se summa, josta ei ole vähennetty vielä veroja tai muita palkanmaksun yhteydessä pidätettäviä maksuja.

Bruttopalkasta vähennetään luonnollisesti myös muut etuudet kuten esimerkiksi autoetu tai lounasetu.

Näiden kahden tulotyypin välinen ero on hyvä tiedostaa, jotta osaat vaatia oikeansuuruista palkkaa. Toki Työehtosopimus pitkälti määrää rajat, mutta loppukädessä sinun on tiedettävä mitä tulet ansaitsemaan.

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti