palkkavertailu

Palkkavertailu 2024

Artikkeli päivitetty 8. Tammikuu, 2024

On hyvä tietää jo etukäteen mitä missäkin ammatissa tienaa. Jotkut meistä juoksee kutsumuksen kun taas toiset rahan perässä. 

Me kokosimme listan eri palkkatilasto palveluista joista voit itse katsoa eri ammattiryhmien puolueettomat palkkavertailut.

Tämän jälkeen sinua ei voida enää huijata alemmalla palkalla töihin, kun tiedät mitä alan työntekijöiden keskiansiot ovat.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mitä palkkavertailu tarkoittaa?

Palkkavertailu tarkoittaa eri toimialojen ja eriammattien keskimääräisten palkkojen vertailua. 

Vertailussa voidaan huomioida pelkästään keskiansiot tai yleinen mediaani.

Vaihtoehtoisesti ja tarkemmin voidaan vielä eritellä esimiesasemassa tai tietyssä positiossa työskentelevien henkilöiden palkat suhteutettuna esimerkiksi ikään ja työkokemukseen.

Jos haluat tarkempaa dataa voit vierailla suoraan Tilastokeskuksen palkkatilastoissa ja eritellä sekä jalostaa sitä haluamasi tavalla.

Ammattiliitot ovat hyvin tietoisia eri ammattien palkoista. Voit käyttää heitä apunasi ammattisi palkkaneuvotteluissa, jotta osaat paremmin määritellä oman arvosi.

Lue myös: lainatkin voi vertailla lainavertailun avulla

Verokoneesta suurimmat palkat

Verokone listaa yli 100 000 euroa tienanneiden henkilöiden palkat suoraan kaikkien nähtäväksi. 

Tämän palvelun avulla selvität helposti kuka tienaa ja kuinka paljon.

Kun tiedät henkilön nimen, voit ottaa selvää hänen taustoistaan ja katsoa mitä hän oikein tekee työkseen.

Verokoneet löydät:

 

Kaikkein tarkin tapa selvittää mitä työkaveri tienaa

Kuka tahansa voi suoraan marssia verovirastoon ja syöttää siellä olevaan koneeseen henkilön nimen. 

Kone paljastaa julkiset verotiedot tästä kyseisestä henkilöstä, joten tiedät tasan tarkkaan kuinka paljon henkilö ansaitsee palkkaa.

Vinkki: voit käyttää tätä tietoa palkkaneuvotteluissa apunasi 😉

Lue myös: voiko veronpalautuksen saada ennakkoon?

Ammattiliittojen palkkamallit

Löydät internetistä lisää hakemalla oman ammattikuntasi ammattiliikkeiden palkkamalleja. Ne antavat hyvää suuntaa keskimääräisistä palkoista ja siitä mitä sinun tulisi ansaita.

Palkat jotka malleissa on ilmoitettu ovat vain suuntaa antavia ja niiden tarkoituksena on ohjata neuvotteluja oikeaan suuntaan. 

Voit kuitenkin itse vaikuttaa omalla olemuksellasi ja ammattitaidollasi tulevana palkkaan merkittävästi.

Muutama esimerkki ammattiliittojen palkkamalleista

Yhteenveto palkkavertailusta

Tämän kirjoituksena ideana on auttaa sinua selvittämään mistä pääset vertailemaan eri palkkoja. 

Koska lähteitä on useita emme ymmärrettävästi voi lisätä niitä kaikkia tälle yhdelle sivulle, mutta esimerkin avulla osaat etsiä ne itse.

Kun selvität palkkoja tietystä ammatista tai toimi-alasta vieraile näissä kaikissa lähteissä jotta saat mahdollisimman tarkan kuvan siitä kuinka paljon sinun pitäisi saada palkkaa.

Voit nyt myös seuraavassa palkkaneuvottelussa ottaa rohkeammin kantaa tietojesi pohjalta tai tarvittaessa vedota niihin lähteet esittämällä.

Työntekijöille on vielä muutamia palveluita joista voi etsiä keskiansioita eri ammateista suorittamalla haun ammatin tai työnkuvan nimellä.

Lue myös: nettotulo vai bruttotulo?

Näitä palveluita ovat:

Duunitori palkkavertailu: https://www.palkkadata.fi. Ota huomioon, että kaikki ilmoitetut palkat on käyttäjien itse ilmoittamia joita on pyritty siistimään.

Oikotie palkkavertailu: https://työpaikat.oikotie.fi/palkkavertailu.  Samoin kuin duunitorilla myös Oikotien palkkailmoitukset perustuvat käyttäjien itse ilmoittamiin tietoihin, joten lähteiden alkuperää ei voida täysin varmentaa.

Lue myös: miten saan palkan ennakkoon?

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti