positiivinen luottorekisteri

Positiivinen luottorekisteri

Artikkeli päivitetty 16. Helmikuu, 2022

Velkaantuminen on jo pitkään ollut Suomen kaltaisen hyvinvointivaltion taakka, jolle ei näytä tulevan loppua. 

Yksittäiset kotitaloudet velkaantuvat yhä rajummin jo pelkästään kivijalkapankkien myöntämien asuntolainojen seurauksena.

Ylivelkaantumisen lääkkeeksi onkin ehdotettu positiivista luottorekisteriä, joka saattaa astua voimaan jo lähitulevaisuudessa.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mikä on positiivinen luottorekisteri?

Tällä hetkellä Suomessa ei ole käytössä positiivista luottorekisteriä vaan rekisteri jonka pohjalta lainapäätöksiä tehdään on niin sanottu negatiivinen luottorekisteri.

Negatiiviseen luottorekisteriin kerätään lainanhakijan maksuhäiriömerkinnät ja muut velkoihin liittyvät laiminlyönnit.

Positiivinen luottorekisteri onkin vastakohta tälle, johon on kerätty vain positiivisia asioita kuluttajien maksukäyttäytymisestä. Eli nähdään hoitaako kuluttaja velkansa ja muut maksunsa ajallaan.

Tästä rekisteristä on todennäköisesti hyötyä kaikille osapuolille sillä jopa pienituloisemmatkin saattavat saada lainaa helpommin ja paremmilla ehdoilla.

Samalla uudenmallinen luottorekisteri todennäköisesti tulee ennaltaehkäisemään velallisten ongelmia ja vähentämään maksuhäiriömerkintöjä runsaasti.

Lue myös: maksuton velkaneuvonta

Positiivisesta luottorekisteristä on jo vahvaa näyttä naapurimaissamme kuten esimerkiksi Ruotsissa ja muissa Euroopan maissa.

Astuuko positiivinen luottorekisteri voimaan vuonna 2020?

Tätä ei kukaan voi vielä sanoa varmaksi. Rekisteristä on paljon puhuttu muun muassa eduskunnassa ja rahoittajien kesken.

Tällä hetkellä on voimassa jo tietynlainen “positiivinen luottorekisteri” jota ylläpitää Asiakastieto. 

Tai tarkemmin Asiakastiedon ylläpitämä järjestelmä on niin sanottu tietojenvaihto rekisteri, johon suurin osa Suomessa toimivista luotonantajista kuuluu.

Sitä voi kuitenkin käyttää apunaan vain henkilön suostumuksella muun muassa maksukyvyn arviointiin luottojen myöntämisen yhteydessä.

Lue myös: luottokelpoisuuden arviointi

Tietojenvaihto rekisteri on tarkasti valvottu. Jokainen sopimuksessa mukana oleva osapuoli on sitoutunut noudattamaan ohjeita joissa määritellään tarkasti oikeudet tietojen käsittelyyn.

Ketkä puoltavat positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa?

Moni puhuu positiivisen luottorekisteri puolesta. Ehkä tunnetuimpia mukana olevia tahoja ovat Finanssiala ja Finanssivalvonta.

Myös eduskunta on lähes yksimielinen uuden rekisterin mahdollisista hyödyistä sillä maksuhäiriömerkinnät ja ylivelkaantuminen ovat suurin ongelma Suomessa.

Lue myös: miten luottotiedot voi menettää

Huolimatta vahvoista puoltavista mielipiteistä on aihe herättänyt myös kritiikkiä etenkin tietoturva-asioihin liittyen. 

Sen ylläpitäminen on myös raskasta ja kallista, eikä olla yksimielisiä sitä ylläpitävästä tahosta.

Tälläkin hetkellä on useita rekistereitä jotka liittyvät luotonantoon

Tälläkin hetkellä on useita voimassa olevia rekistereitä jotka liittyvät luotonantoon ja tarkemmin luottokelpoisuuden määrittelemiseen.

Esimerkiksi Suomeen rantautunut Instantor on hyvä merkki futuristisesta teknologiasta, jossa luottokelpoisuuden arviointi voidaan tehdä lähes täysin automaattisesti tarkastelemalla kuluttajan maksukäyttäytymistä. 

Tämän palvelun käyttäminen vaatii henkilön oman suostumuksen.

Lue myös: luottotietojen tarkistaminen

Myös Asiakastieto ja Bisnode ylläpitävät erilaisia rekistereitä joita käytetään kulutusluottojen myöntämisen tukena.

Lue myös: luottotietojen palautuminen

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti