yksi yhteinen laina vai kaksi erillistä

Kaksi päällekkäistä asuntolainaa

Artikkeli päivitetty 10. Tammikuu, 2024

Onko yhteinen asuntolaina aina parempi vaihtoehto? Miksi emme voi hakea kaksi asuntolainaa päällekkäin? Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, jonka takia näihin molempiin kannattaa tutustua tarkemmin ennen asuntolainan ottamista. 

Vastasimme näihin hyvin tyypillisiin kysymyksiin, joihin olet varmasti jo itse törmännyt tai tulet törmäämään kun asuntolaina on ajankohtainen.

On mahdotonta sanoa suoraan kumpi vaihtoehto olisi parempi. Se riippuu tietysti tilanteesta ja taustoista. Katso alapuolelta esimerkit.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Yhteinen asuntolaina

Suurimmassa osassa tapauksia yhteinen asuntolaina on paras vaihtoehto etenkin jos molemmat osapuolet parisuhteessa ovat hyvin tasavertaisessa tilanteessa taloudellisesti.

Yhteishakijan kanssa haettu laina on aina lähes poikkeuksetta edullisempi kuin erikseen haetut lainat vaikka ne olisi haettu suoraan pankista ja neuvotellen.

Lue myös: lainaa yhteishakijan kanssa

Yhteisessä lainassa säästää lainan tilinhoitopalkkioissa, avausmaksuissa ja muissa kuluissa, mutta sen lisäksi myös lainan korot ovat pääsääntöisesti hieman alhaisemmalla tasolla kuin yksin haetut lainat.

Kaksi erillistä asuntolainaa

Kaksi erillistä asuntolainaa tulee kyseeseen jos toinen puolisoista on esimerkiksi jo ostanut asunnon ja toisella on vielä ASP-laina käyttämättä.

Tai vastaavasti jos toisen henkilön vanhemmat ovat valmiita takaamaan vain oman lapsen osuuden lainasta.

Lue myös: lainan takaaminen

On kohtuullista ottaa kaksi erillistä asuntolainaa myös jos toinen lainasopimuksen osapuoli on kerryttänyt enemmän säästöjä, jolloin luonnollisesti hänen lainaosuutensa olisi pienempi ja hänen tulisi maksaa vähemmän lainalyhennyksiä.

Jos molemmat osapuolet ovat taloudellisesti huonossa asemassa tai eivät muusta syystä saa tarvitsemaansa asuntolainaa, mutta pystyvät silti rahoittamaan omakoti asumisen voi lainaa saada myös asumisoikeusasuntoon.

Molemmat osapuolet saavat itse päättää lainalyhennystensä määrät. 

Pankki ei ole mukana päättämässä miten lyhennykset jaetaan ja onkin suositeltavaa, että enemmän tienaava voi lyhentää enemmän lainaa.

Opas: mikä lainan lyhennystapa kannattaa valita

Jos erotilanne sattuu eteen

Jos harmillinen erotilanne osuu omalle kohdalle on yhteisen asuntolainan purkaminen yhtä helppoa kuin kahden erillisen lainan.

Lue lisää: luoton irtisanominen

Asunto voidaan myydä pois ja maksaa asunnon myyntihinnalla lainaa takaisin joko osittain tai kokonaan.

Toinen vaihtoehto on, että toinen osapuoli lunastaa koko asunnon ja ottaa loput lainasta vastattavakseen.

Kaksi erillistä lainaa ei siis vaikuta erotilanteen sattuessa kohdalle. Siksi suosittelemme aina hakemaan lainaa yhdessä jos mahdollista ellei toisella ole esimerkiksi ASP-tiliä.

Joka tapauksessa lainojen kilpailuttaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta tiedetään miltä luotonantajalta tai pankilta kannattaa edullista lainaa lähteä hakemaan.

Lue lisää: asuntolainan kilpailutus

Kangasalan Sanomista löytyy hyvä artikkeli siitä miten lainojen kilpailuttaminen yksin voi olla hyvinkin haastavaa. Pääset lukemaan koko julkaisun tästä.

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti