Kokemuksia Rahalaitos palvelun lainojen kilpailutuksesta

Netistä löytyy tuhansittain kokemuksia Rahalaitos -lainapalvelun kilpailuttamista lainoista.

Lainojen vertaileminen on ollut suosittua yhtä kauan kun rahoituksellista vallinan varaa on ollut. Ennen se on kuitenkin pitänyt tehdä itse ja lainatarjoukset on jouduttu pyytämään erikseen jokaiselta luotonantajalta. Rahalaitos on luonut palvelun jonka avulla kuluttajat saavat lähetettyä lainahakemuksensa yli 25 pankille samalla hakemuksella.

Mediasta tuttu Rahalaitos on ollut mukana auttamassa kuluttajia löytämään edullisimmat lainat jo kymmenen vuotta. Vuosien varrella palveluun on liittynyt yhä useampia yhteistyökumppaneita, jotka takaavat että itselle sopiva laina löytyy varmasti Rahalaitoksen avulla. Käymme tässä kirjoituksessa läpi olennaisimpia asioita lainojen vertailemiseen ja lainan hakemiseen Rahalaitoksen avulla.

Miksi Rahalaitos on oikea valinta lainojen vertailemiseen?

Monet pitävät yhä lainanvälityspalveluita epämääräisinä palveluina jotka perivät ylimääräisiä palkkioita. Osa haluaa Rahalaitoksen kaltaisista palveluista huolimatta tehdä lainojen kilpailutuksen itse nähden runsaasti vaivaa.

Lähes kaikki lainanvälityspalvelut kuten Rahalaitos ovat kuluttajille täysin maksuttomia sillä ne perivät palkkionsa suoraan luotonantajilta tehdyistä luottosopimuksista. Palvelu on siis lainan hakijoille täysin ilmainen ja palvelun kautta saadut lainatarjoukset eivät ole sitovia.

Rahalaitos.fi palvelun avulla jokainen lainaa tarvitseva voi pyytää lainatarjoukset yli 25 pankilta, joita voi tarkastella kirjautumalla Rahalaitoksen omat sivut osioon hakemuksen jälkeen saaduilla tunnuksilla. Vaikka sopivaa lainaa ei heti löytyisi lainatarjoukset lähetetään myös ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, jos muutat mieltäsi myöhemmin.

Tarkennettuna Rahalaitos ei myönnä lainoja vaan toimii ainoastaan välikätenä lainan hakijan ja luotonantajan välillä. Lopulliset lainasopimukset solmitaan aina luotonantajan ja lainan hakijan välille.

Rahalaitokselta voi saada edullisempaa lainaa kuin suoraan luotonantajan verkkosivuilta

Kun tarvitset rahoitusta nopeasti, mutta haluat löytää edullisimman lainan on Rahalaitos.fi oikea verkkosivusto johon suunnata. Rahalaitoksen kautta saadut lainatarjoukset ovat usein jopa parempia kuin silloin jos hakisit lainaa suoraan luotonantajan verkkosivuilta, mutta miksi?

Koska Rahalaitos on lainojen kilpailutusta tekevä lainapalvelu on luotonantajien vastattava lainahakemuksiin siten, että oma tarjous voittaa. Luotonantajien on siis tarjottava kilpailukykyistä hintaa lainoilleen, jotta voivat tulla valituksi lainakumppaniksi.

Koska lainahakemuksen lähettäminen ja lainatarjousten pyytäminen on maksutonta, voi kuka tahansa koska tahansa katsoa mihin hintaan hänelle oltaisiin valmiina lainaamaan rahaa.

Lainan hinnoitteluun kuitenkin vaikuttavat useat seikat joita kysytään Rahalaitoksen lainahakemuksen yhteydessä. Tällaisia asioita ovat muun muassa:

 • Tulot (työ- tai eläketulot)
 • Velat (aikaisemmat lainat, rahoitus, osamaksut)
 • Asuminen (omistusasunto, vuokra-asunto)

Lainahakemuksessa kysymysten tarkoitus on antaa luotonantajille riittävä kuva henkilön taloudellisesta tilanteesta, jotta he voivat suorittaa oman luottoarvioinsa jonka perusteella voivat antaa lainatarjouksen.

Mikä on tyypillinen hinta lainoille jotka haetaan Rahalaitoksen kautta?

Koska Rahalaitoksella on tilastotietoa yli 10 vuotta lainahakemuksista ja myönettyistä lainoista he ovat ilmoittaneet alimman mahdollisen palvelusta saadun koron määräksi 4,5 prosenttia ja korkeimman 20 prosenttia. Rahalaitoksen sivuilla ilmoitetut korkotasot ovat vain suuntaa antavia, koska lopulliset lainatarjoukset on annettu henkilön omien tietojen pohjalta.

Nämä korkoluokat ovat hyvin tyypillisiä tämänpäivän vakuudettomille lainoille. Usein jopa perinteiset pankit eivät pysty tarjoamaan yhtä edullista lainaa ilman vakuuksia.

Jos otetaan vertailuksi perinteisten pankkien tarjoamat vakuudelliset lainat joiden korot ovat keskimäärin 4 – 8 prosentin luokkaa, huomataan että Rahalaitoksen kautta haetut lainat ovat hyvin kilpailukykyisiä ottaen huomioon, että ne ovat vakuudettomia.

Rahalaitos painottaa lainojen kilpailutuksen tärkeyttä lakimuutosten jälkeen.. miksi?

Olet varmasti nähnyt televisiossa tai kuullut radiossa kun Rahalaitos mainostaa, että lakimuutokset laittoivat korkotason uusiksi. Tällä he viittaavat Syyskuussa 2019 voimaan tulleeseen lakiuudistukseen, jonka mukaan kulutusluottojen nimelliskorot eivät saa ylittää 50 prosenttia ja lainan vuosittaiset muut kulut eivät saa ylittää 150 euroa.

Kuitenkin jos henkilöllä on otettuna lainoja ennen lakiuudistusta, on näille kyseisille lainoille voimassa vanha korkotaso uudistuksesta huolimatta.

Kilpailuttamalla lainat Rahalaitoksella voi sopivan lainan löytyessä maksaa pois aikaisemmat lainat jotka eivät ole nykyisen korkokattouudistuksen mukaisia. Monelle lainanhakijalle tämä oli erittäin positiivinen heräte, kun lainan uudeksi koroksi saatiinkin alle 20 prosenttia vanhan 50 prosentin sijaan.

Toimiiko lainojen yhdistäminen joka tilanteessa?

Lainojen yhdistämisen tehokkuus riippuu täysin saaduista lainatarjouksista. Kaikille yhdistelylainaa haluaville välttämättä voida myöntää lainojen uudelleen järjestelyä jos velkataakka on liian suuri. Rahalaitos kuitenkin tarjoaa mahdollisuutta lainojen yhdistämiselle aina 70 000 euroon asti.

Miksi niin monet yhdistävät lainojansa?

Lainojen yhdistäminen on tehokas tapa säästää ja helpottaa taloudellista taakkaa monestakin syystä. Asias on helpompi ymmärää pelkistetyn esimerkin avulla.

 • Henkilöllä on kaksi luottokorttia ja yksi pienlaina, joita lyhennetään kuukausittain 300 eurolla.
 • Henkilö hakee lainojen yhdistämistä koko avoimelle velkasummalle. Sopiva yhdistelylaina löytyy joka on merkittävästi edullisempi.
 • Kaikki aikaisemmat lainat maksetaan pois yhdellä kertaa, jolloin jäljelle jää yksi laina jota lyhennetään 150 eurolla kuukaudessa, lisäksi se on koroiltaan puolet edullisempi.

Järkevintä on laskea Exceliin tai paperille nykyisten lainojen todelliset kustannukset ja lyhennykset. Näiden laskelmien perusteella on helpompaa vertailla saatuja lainatarjouksia ja katsoa tuleeko niistä jokin huomattavasti edullisemmaksi kuin nykyinen järjestely.

Miltä kaikilta luotonantajilta saan lainatarjouksen - ketkä ovat Rahalaitoksen yhteistyökumppanit?

Rahalaitoksella on yhteistyökumppaneina 25 pankkia, jotka koostuvat pääosin suurempia kulutusluottoja myöntävistä digipankeista. Huolimatta Rahalaitoksen yhteistyökumppanien määrästä ei kaikki luotonantajat välttämättä vastaa lainatarjoukseen. Se voi johtua monesta syystä, joista tyypillisin on, että lainan hakija ei täytä luotonantajan asettamia kriteereitä joita voivat olla (ikä, maksuhäiriömerkinnät, tulot).

Valitettavasti Rahalaitoksen yhteistyökumppaneista ei löydy perinteisiä pankkeja, mutta sen sijaan esimerkiksi OmaLainan yhteistyökumppaneista löytyy ainakin Nordea ja POP Pankki. Päivitetyn listauksen yhteistyökumppaneista löydät Rahalaitoksen sivuilta.

Kuten kuvasta huomataan Rahalaitos tarjoaa nykyään lainojen kilpailutusta myös yrittäjille ja yrityksille. Mukaan on tullut yritysrahoitusta tekeviä lainayhtiöitä jotka mahdollistavat myös yrityslainojen tehokkaan kilpailutuksen.

Miten Rahalaitoksen palvelu käytännössä toimii?

Pääset suorittamaan Suomen yhden tehokkaimmista lainan vertailuista, jos olet vähintään 20-vuotias ja sinulla on säännölliset tulot.

Aloita lainahakemus selvittämällä ensin kuinka paljon tarvitset lainaa ja minkälaisilla lyhennyksillä jotta saat selvyyden mahdollisesta maksuajasta. Voit käyttää apunasi tässä kohtaa Rahalaitoksen sivuilta löytyvää lainalaskuria jota vierittämällä korkolaskelma hakemuslomakkeen alapuolella muuttuu.

Esitieto lomakkeessa kysytään henkilötunnusta ja yhteystietoja. Tämän jälkeen sinut ohjataan varsinaiseen lainahakemukseen jossa tietosi kartoitetaan tarkemmin.

Varsinaisessa hakemuslomakkeessan tarvitaan seuraavat tiedot

 • Työsuhde (määrä-aikainen, vakituinen, muu)
 • Tulot (palkka- tai eläketulot)
 • Velat (luottokortit, lainat, osamaksut)

Kun olet täyttänyt ja lähettänyt varsinaisen lainahakemuksen saat alustavan lainapäätöksen heti. Jos päätös on myönteinen tämä tarkoittaa, että voit vastaanottaa lainatarjouksia sitä mukana kun luotonantajat vastaavat hakemukseesi.

Pääset tarkastelemaan saamiasi lainatarjouksia Oma Rahalaitos -palvelussa, johon saat tunnukset sähköpostissa hakemuksen yhteydessä.

Jos löydät mieleisesi lainatarjouksen saamiesi tarjousten joukota, voit allekirjoittaa lainasopimuksen heti verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen rahat siirretään tilillesi parhaimmillaan jopa saman päivän aikan riippuen luotonantajasta.

Pitääkö Rahalaitokselle toimittaa liitteitä tai tositteita?

Lainahakemuksen yhteydessä sinun ei tarvitse toimittaa ainuttakaan liitettä tai tositetta. Jos kuitenkin löydät itsellesi sopivan lainatarjouksen saattaa luotonantaja vaatia sinulta seuraavia tositteita.

 • Uusin palkka- tai eläketodistus
 • yritystapauksissa viimeisintä tilinpäätöstä tai tuloslaskelmaa jos tiedot eivät ole avoimesti nähtävillä.

Tarvittavista liitteistä sinulle kuitenkin ilmoitetaan hyvissä ajoin kun kirjaudut Oma Rahalaitos -palveluun.

Kuka omista Rahalaitos lainapalvelun?

Rahalaitos lainapalvelu on Tampereelta kotoisin olevan Eone Oy:n tuotemerkki. Yhtiö on perustettu jo vuonna 2001, mutta vasta 2011 lanseerattu Rahalaitos.fi palvelu oli läpimurto. Palvelu on pisimpään Suomessa toiminut lainojen kilpailutusta ja -välitystä tekevä palvelu.

Eone omistaa myös lainojen vertailemiseen tarkoitettuja tuotemerkkejä joista mainittakoon ainakin Lainamaailma.

Asiakaspalveluun saa yhteyden chatillä tai puhelimitse numerosta 09 2311 3670 tai sähköpostilla info@rahalaitos.fi

Kokemuksia Rahalaitos -palvelun kautta haetuista lainoista

Verkosta löytyy runsaasti erilaisia kokemuksia lainoista jotka ovat haettu Rahalaitos.fi -palvelun avulla. Kokemukset ovat lähes poikkeuksetta positiivisia vuosien varrelta. Tutustuimme eri mielipiteisiin ja kommentteihin joita palvelun asiakkaat ovat kirjoittaneet ja kokosimme niistä hyvät ja huonot puolet.

Hyvät ja huonot puolet:

Hyvää:
 • Useita tarjouksia yhdellä hakemuksella.
 • Palvelun käyttäminen on maksutonta eikä sido mihinkään.
 • Korko saattaa olla vain 4,19%.
Huonoa:
 • Ikäraja 20 vuotta.
 • Viimeisten lainatarjousten saaminen saattaa kestää 24h.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Rahalaitos.fi palvelusta

Kuka voi hakea lainaa palvelusta?

Hakijan tulee olla vähintään 20-vuotias.

Mihin tarkoitukseen laina sopii?

Voit käyttää lainasi ihan mihin itse haluat. Tyypillisimpiä käyttökohteita ovat remontit, auto, lomamatkat ja viihde.

Kuinka suurta lainaa voi hakea ja mikä on takaisinmaksuaika?

Lainaa voi hakea 500 eurosta aina 70 000 euroon asti. Maksuaikaa lainalle voidaan myöntää 1 – 15 vuotta.

Miksi valita Rahalaitos?

Kilpailutat yhdellä nopealla hakemuksella yli 25 pankkia ja rahoituslaitosta. Saat useita tarjouksia joista voit itse valita parhaan.

Kuinka nopeasti laina maksetaan?

Laina voidaan maksaa tilillesi jopa samana päivänä. Maksuaikataulu on riippuvainen valitsemastasi lainatarjouksesta.

Anna arvosanasi yrityksestä Rahalaitos:

Arvostele
[Ääniä:1 Arvosana:5]