Vuokravakuus eli takuuvuokra on rahasumma, joka on maksettava vuokranantajalle ennen kuin asunnossa voi asua. 

Laki sanoo, että asuinhuoneiston vuokrauksesta voidaan sopia kohtuullisen vakuuden asettamisesta sen vahingon varalta, jos sopijapuoli ei täytä velvoitteitaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että vuokralaisen tulee maksaa vuokranantajalle tyypillisesti 1 – 3 kuukauden vuokraa vastaava summa, jonka jälkeen vuokralainen saa huoneiston hallinnan itselleen.

Miten vuokravakuuden maksu suoritetaan?

Vuokravakuus tai toisin sanoen takuuvuokra talletetaan joko vuokranantajan antamalle tilille tai vaihtoehtoisesti vuokralaisen nimissä olevalle takuuvuokra tilille.

Järkevin tapa hoitaa takuuvuokra on maksaa se juurikin vuokralaisen nimissä olevalle tilille, jolloin vuokralainen saa korko hyödyn, vaihtoehtoisesti myös vuokranantajan tilille maksetun summan korko voidaan hyvittää sopimuksen mukaan vuokralaiselle.

Muista aina tarkistaa asunnon kunto ja mahdolliset viat jotka huoneistosta löytyy ennen kuin maksat vuokravakuuden, muutoin asunnon omistaja voi joissakin tapauksisa väittää, että vauriot ovat syntyneet sinun asumisen aikana.

Voit myös halutessasi avata vuokravakuustilin yhteistyössä pankin kassa, jolloin takuuvuokran hallinointi on selkeämpää. Esimerkiksi:

Vuokravakuustili Op: Osuuspankissa voit avata turvallisen vuokravakuustilin, alle 26 vuotiaiden ei tarvitse maksaa vuokravakuustilin panttauksesta.

Vuokravakuustili Nordea: Myös Nordea tarjoaa vastaavaa turvallista vuokravakuustiliä.

Miten rahoittaa vuokravakuus?

Vuokravakuuden tai vuokratakuun rahoittamiseen on useita eri vaihtoehtoja, tyypillisin tapa maksaa vuokravakuus on säästöt, mutta jos säästöjä ei ole, on muitakin vaihtoehtoja:

Vuokravakuus kela: Kela voi tarvittaessa myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Takuuvuokra voidaan myöntää myös seuraavissa tilanteissa kuten esimerkiksi;

Avo- tai avioero
Terveydelliset syyt
Perhekoon muutos
Asunnottomuus
Työpaikan saaminen toiselta paikakkunalta

  Vuokravakuus laina: Vuokralainen hakee lainaa takuuvuokraa varten. Ennen kuin suunta katsomaan lainatarjontaa, on järkevämpää kysyä jos joku lähipiiristä voisi lainata takuuvuokran verran rahaa. Myös Luottopalvelut.fi palvelusta voit hakea lainaa takuuvuokraa vastaavan summan, muista tutustua huolellisesti lainaehtoihin.

  Vuokravakuuden palautus

  Vuokranantajalla on velvollisuus palauttaa vakuus viipymättä kun vuokrasuhde on päättynyt, mikäli vuokralainen on hoitanut vuokravelvoitteensa eikä asunnolle ole luonnollisesti aiheutettu vahinkoa. Vuokranantaja on vastuussa asunnon tavanomaisesta kulumisesta.

  Ole suoraan yhteydessä vuokranantajaan vakuuden palauttamisesta.

  Jos vakuus on hoidettu pankin kanssa avatulla vuokravakuustilillä, vapauttaa vuokranantaja takuuvuokran allekirjoittamalla vuokravakuustilin panttaussopimuksen vuokrasuhteen päätyttyä.

  Vuokravakuuden palauttamista koskien ole suoraan yhteydessä vuokranantajaasi.

  Muista vielä ennen sopimuksen allekirjoittamista

  Käy sopimus tarkasti läpi ja tarkista asunnon kunto ennen kuin allekirjoitat vuokrasopimuksen. Muista myös tarkistaa vaadittu takuuvuokra, jotta vältytään yllätyksiltä.

  Luottopalvelut.fi toivottaa – Onnea uuteen asuntoon!

  Takuuvuokra laina - Luottopalvelut.fi

  Voit hakea lainaa takuuvuokraa varten myös Luottopalvelut.fi sivuilta. Muista tarkistaa ehdot huolellisesti sekä varmista maksukykysi.

  Lue lisää..
  Kategoriat: asuminen