Vuokravakuus – Tiedä nämä asiat

Vuokravakuus

Vuokravakuus

Artikkeli päivitetty 15. Helmikuu, 2022

Vuokravakuus eli takuuvuokra on rahasumma, joka on maksettava vuokranantajalle ennen kuin asunnossa voi asua tai saa asua.

Laki sanoo, että asuinhuoneiston vuokrauksesta voidaan sopia kohtuullisen vakuuden asettamisesta sen vahingon varalta, jos sopijapuoli ei täytä velvoitteitaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että vuokralaisen tulee maksaa vuokranantajalle tyypillisesti 1 – 3 kuukauden vuokraa vastaava summa, jonka jälkeen vuokralainen saa huoneiston hallinnan itselleen.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mikä sitten on takuuvuokra?

Takuuvuokra ja vuokravakuus ovat toistensa synonyymejä, eli näillä kahdella termillä viitataan samaan asiaan.

Selkokielellä takuuvuokra on vakuus, joka on maksettava vuokranantajalle ennen kuin asuntoon voi muuttaa. 

Takuuvuokran idea on turvata vuokranantajaa taloudellisilta tappioilta mikäli jotain odottamatonta tapahtuu.

Näin henkilö, joka muuttaa asuntoon sitoutuu noudattamaan velvollisuuksiaan pitää asunnosta huolta.

Jos asuntoon muuttava henkilö rikkoo sopimusehtoja, on vuokranantajalla oikeus pidättää osa takuuvuokrasta tai koko takuuvuokra itsellään.

Tänä päivänä vuokranantajat ovat hyvin erilaisia kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten, jolloin vakuuksien kanssa oltiin hyvin jyrkkiä. 

Nykyään kaikki vuokravakuuteen liittyvät asiat ovat pitkälti neuvoteltavissa vuokranantajien kanssa.

Sinua saattaa kiinnostaa: lainaa asumisoikeusasuntoon

Mikä on takuuvuokran suuruus?

Suuruus vaihtelee vuokrattavan asunnon sijainnin ja neliöiden, sekä alueen vuokrahinnan mukaan. 

Tyypillisesti asetettava vakuus on noin 1 – 3 kuukauden vuokraa vastaava summa.

Kaikkein tyypillisin vuokravakuus on yhden kuukauden vuokra.

Miten vuokravakuus maksetaan?

Vuokravakuus tavallisesti talletetaan joko vuokranantajan antamalle tilille kokonaisuudessaan tai vaihtoehtoisesti vuokralaisen nimissä olevalle erikseen järjestetylle takuuvuokra -tilille.

Järkevin tapa hoitaa takuuvuokra on maksaa se juurikin vuokralaisen nimissä olevalle tilille, jolloin vuokralainen saa korko hyödyn.

Vaihtoehtoisesti myös vuokranantajan tilille maksetun summan korko voidaan hyvittää sopimuksen mukaan vuokralaiselle, mutta se pitää mainita vuokrasopimuksessa.

Muista aina tarkistaa asunnon kunto ja mahdolliset viat jotka huoneistosta löytyy ennen kuin maksat vuokravakuuden, muutoin asunnon omistaja voi joissakin tapauksissa väittää, että vauriot ovat syntyneet sinun asumisen aikana.

Tällaisia kiistatilanteita tapahtuu vuosittain tolkuttoman suuri määrä, joten muista pitää puolesi.

Voit myös halutessasi avata vuokravakuustilin yhteistyössä pankin kassa, jolloin takuuvuokran hallinnointi on selkeämpää.

Esimerkiksi:

Vuokravakuustili OP: Osuuspankissa voit avata turvallisen vuokravakuustilin. Alle 26 vuotiaiden ei tarvitse maksaa vuokravakuustilin panttauksesta.

Vuokravakuustili Nordea: Myös Nordea tarjoaa vastaavaa turvallista vuokravakuustiliä.

Koska vuokravakuus pitää maksaa?

Vuokravakuus maksetaan vuokranantajalle ennen asunnon avaimien luovuttamista. Tietysti tämäkin asia on neuvoteltavissa, mutta tässä käymme läpi tyypillisimpiä skenaarioita.

Näin takuu vuokranantajalle on asetettu ja se palautetaan kun vuokrasopimus raukeaa tai kun muutat pois asunnosta.

Älä missään tapauksessa maksa vuokravakuus -rahoja ennen kuin olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen, sillä vuokralaisen tulee hyväksyä vakuuden ehdot ensin, jotka lukevat vuokrasopimuksessa.

Vuokrasopimus sanelee sen, milloin viimeistään vuokravakuus tulee olla maksettuna ja millä tavalla se maksetaan.

Joka vuosi poliisi saa tietoonsa useita tapauksia, joissa liikkeellä on ollut vuokravakuushuijareita, jotka eivät alun perinkään olleet vuokraamassa asuntoa vaan halusivat vain rahasi.

Vuokravakuuden palautus

Vuokranantajalla on lakiin perustuva velvollisuus palauttaa vakuus viipymättä kun vuokrasuhde on päättynyt, mikäli vuokralainen on hoitanut vuokravelvoitteensa eikä asunnolle ole luonnollisesti aiheutettu vahinkoa.

Vuokranantaja on vastuussa asunnon tavanomaisesta kulumisesta, joka tarkoittaa että vakuudesta ei voi periä rahoja mikäli asunnossa esiintyy luonnollista kulumista.

Jos vakuus on hoidettu pankin kanssa avatulla vuokravakuustilillä, vapauttaa vuokranantaja takuuvuokran allekirjoittamalla vuokravakuustilin panttaussopimuksen vuokrasuhteen päätyttyä.

Vuokravakuuden palauttamista koskien ole suoraan yhteydessä vuokranantajaasi.

Vuokravakuus - useita eri tapoja järjestää

Nyt kun olemme pureutuneet siihen mikä yleisesti ottaen on vuokravakuus ja miten sen maksaminen ja palautus tapahtuu on aika siirtyä kysymyksiin liittyen sen järjestämisestä.

Monesti kohtaamme tilanteita joissa rahat ovat vähissä ja vuokravakuus tuntuu kohtuuttoman suurelta, mutta silti muutto on hyvin ajankohtainen.

Alapuolella käymme läpi erilaisia tapoja järjestää rahat vuokravakuutta varten:

Säästäminen

Jos tiedät, että muuttopäivä on lähestymässä osaat varmasti olettaa, että tarvitse rahat takuuvuokraa varten pikimmiten, mutta säästämisen kanssa se ei ole yhtä helppoa.

Jos tarvitset esimerkiksi 600 euroa vuokravakuutta varten, joudut aloittamaan säästämisen jo vuotta etukäteen 50 euron kuukausisäästöillä.

Lue myös: korkeakorkoinen säästötili

Hyvä lukijamme kertoma vinkki vuokravakuusrahojen haalimiseen on käyttää eri pankkien tarjoamaa säästötapaa, jossa jokaisen korttimaksutapahtuman yhteydessä pieni määrä rahaa siirtyy talletustilillesi.

Näin saat huomaamatta säästettyä jopa 1000 euroa vuodessa, riippuen siitä kuinka paljon käytät korttia.

Katso myös: mitä on firettäminen

Sosiaalitoimiston järjestämä vuokravakuus

Kela voi tarvittaessa myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. On kuitenkin tiettyjä ehtoja joiden on täytyttävä ennen kuin tämä on mahdollista.

Usein syyt ovat hyvin painavia, mutta tässä ne tulevat:

  • Avo- tai avioero
  • Terveydelliset syyt
  • Perhekoon muutos
  • Asunnottomuus
  • Työpaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
 

Jos tarvitset perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten Kelalta, sinun pitää jättää hakemus Kelaan hyvissä ajoin ja odottaa päätöstä ennen kuin allekirjoitat vuokrasopimuksen.

Perustoimeentulotukeen liittyvät asiat käsitellään hyvin nopealla aikataululla, koska asioilla on usein kiire. Siksi käsittelyaika vuokravakuuteen liittyvissä asioissa on usein 7 vuorokautta.

Lue myös: lainan vakuudet

Yksityisiä vuokravakuuden rahoittajia

Suomessa toimii yhä useampi rahoittaja suoraan vuokravakuuksien parissa. 

Tämä tarkoittaa, että nämä yhtiöt lainaavat rahaa takuuvuokraa varten ja eroavat siten perinteisistä rahoituslaitoksista.

Toisinaan lainojen kustannuksissa voi olla merkittäviäkin eroja, joka tarkoittaa että lainojen kilpailutus on aina järkevä ratkaisu.

Muista aina rahoitusta hakiessa tarkistaa lainojen todelliset kustannukset ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Lue myös: todellinen vuosikorko

Kokemuksia Takaamon vuokravakuus lainasta

Kokemuksia Takaamon vuokravakuus lainasta on luettavissa useilla eri keskustelupalstoilla. 

Takaamon avulla vuokralainen voi korvata vakuuden takauksella, jos hän on 18-vuotta täyttänyt Suomen kansalainen, jolla on puhtaat luottotiedot.

Hinnoittelu tälle takausmuodolle on hyvin selkeä. Kustannukset ovat 1,5% vakuuden määrästä kuukausittain, 2€ tilinhoitopalkkio ja 49€ avausmaksu ensimmäisen laskun yhteydessä. Lue lisää Takaamon toiminnasta

Lue myös: lainan avausmaksut ja tilinhoitopalkkiot

Kokemuksia Igglon vuokavakuus lainasta

Kokemuksia Igglon vuokravakuus lainasta on myös luettavissa suoraan verkosta. Igglo on erinomainen tapa hoitaa vuokravakuus ilman rahan tallettamista muiden tileille.

Kuukausimaksua vastaan Igglo järjestää vuokravakuuden, jos luottotietosi ovat kunnossa.

Palvelu toimii siten, että maksat kuukausittain 1% kuukausivuokrastasi Igglolle.

Valittavissa on 1 – 3 kuukauden vuokraa vastaava vakuus, jotka on hinnoiteltu seuraavasti: 1 kuukausi 3,90€/kk, 2 kuukautta 6,90€ / kk ja 3 kuukautta 9,90€ / kk. Lue lisää Igglon toiminnasta

Muista vielä ennen sopimuksen allekirjoittamista

Käy sopimus tarkasti läpi ja tarkista asunnon kunto ennen kuin allekirjoitat vuokrasopimuksen. Muista myös tarkistaa vaadittu takuuvuokra, jotta vältytään yllätyksiltä.

Noudata ohjeitamme vuokravakuuden suhteen. Jos et pysty omista säästöistä rahoittamaan takuuvuokraan on sinulla useita erilaisia mahdollisuuksia järjestää rahat vuokravakuuteen.

Jos takuuvuokraa tarjoavat palvelut tuntuvat liian kalliilta, voit kokeilla kilpailuttaa myös vuokravakuus lainan maksuttomasti esimerkiksi OmaLainan -palvelussa.

Lue myös: pienikorkoista lainaa

Luottopalvelut.fi toivottaa – Onnea uuteen asuntoon!

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti