solidaarisuusvero

Solidaarisuusvero

Artikkeli päivitetty 16. Helmikuu, 2022

Oletko ikinä kuullut puhuttavan solidaarisuusverosta? Niimpä, ehkä siksi että vuositulosi ovat alle 72 300 euroa vuodessa. 

Tästä 72 300 € summasta on jo poistettu kaikki vähennykset ja muut maksut, joten henkilöt joille tämä vero lankeaa maksettavaksi tienaavat oikeasti reilusti yli 80 000 euroa vuodessa.

Otimme selvää mikä tämä Suomen kateusvero oikein on, lue alempaa.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mikä on Solidaarisuusvero?

Solidaarisuusvero on 2% suuruinen veroerä, joka suhteutetaan ansiotuloihin.

Aikaisemmin tämä kyseinen vero koski vain yli 90 000 euroa tienaavia, mutta vuonna 2016 lähtien se on koskenut myös noin 70 000 euroa tienaavia.

Tämä epäreilu verotus on herättänyt runsaasti polemiikkia niin matalapalkkaisten kuin korkeapalkkaistenkin keskuudessa.

Sana solidaarisuus syntyy, siitä kun vero lankeaa maksettavaksi jo korkeimman veroluokan mukaan ansaitseville kansalaisille. 

Eli korkea palkkaiset osallistuvat suuremmalla rahalla, mukaan yhteisen hyvä rakentamiseen, eikö näin?

Jos mietitään kuinka paljon on kuukaudessa ansaittava jotta tämä vero astuu voimaan, puhutaan jo noin 6000 euron kuukausipalkasta.

Lue myös: veronpalautukset

Miksi solidaarisuusvero on olemassa?

Koska sehän on vain reilua, että parempiosaiset osallistuvat vähempiosaisten hyvinvointi talkoisiin. Hallitus on päättänyt näin eikä muilla ole siihen sanomista.

Mitä se auttaa?

Solidaarisuusveron tehokkuutta on tutkittu runsaasti. 

Muun muassa ruotsalaisen Jacob Lundbergin tutkimus osoittaa, että korkeimmat veroasteet jopa vähentävät kokonaisverotuottoja.

Syy siihen on, että veron korkeus on jo verotuoton maksimoivan Lafferin käyrän lakipisteen oikealla puolella.

Tutkimuksen mukaan verojen alentaminen siis nostaisi valtion kokonaisverotuottoja, joten on vaikea perustella solidaarisuusveron toimivuutta. Mitä mieltä sinä olet?

Sinua saattaa kiinnostaa myös: palkkavertailu auttaa palkkaneuvotteluissa

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti