sirukortti

Sirukortti

Artikkeli päivitetty 16. Helmikuu, 2022

Suomessa maksutavat, kuten kaikki muukin digitalisoituva on kokenut suuria mullistuksia. 

Nykyään lähes itsesäänselvyytenä pidettävä sirukortti on eniten käytetty maksutapa yhdessä lähimaksun kanssa. 

Tänä päivänä riittää, että heilautat sirukorttia maksupäätteen edessä ja lukija tunnistaa korttisi tiedot ja lunastaa maksun.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Mikä on sirukortti?

Sirukortti tarkoittaa muovista maksukorttia, johon on liitetty siru. Tämän sirun avulla maksupäätteet voivat lukea kortin muistin etäältä tai syöttämällä se lukijaan. 

Jos sirukortti työnnetään lukijaan on siihen syötettävä PIN-koodi.

Alle 50 euron ostokset voi maksaa suoraan ilman PIN-koodia heilauttamalla sirukorttia maksupäätteen vieressä.

Lue myös: etämaksaminen

Nämä kortit ovat tulleet jäädäkseen kunnes uusi maksutapa tulee korvaamaan ne. 

Kortit ovat käytössä laajalti Euroopassa ja ympäri maailman, joten myös matkustelemisen yhteydessä voi luottaa siihen, että maksu voidaan vastanottaa ilman fyysistä valuuttaa.

Varsinainen sirukortti voi toimia ominaisuuksiltaan luottokorttina tai pankkikorttina. Tai vaihtoehtoisesti molempina jos molemmat ominaisuudet on pyydetty samalle maksukortille.

Miten sirukortti toimii?

Sirukortin toiminta perustuu ainutlaatuiseen teknologiaan, joka antaa jokaiselle kortille oman muistijälkensä eli koodinsa.

Tämän koodin avulla jokainen maksutapahtuma saa uniikin tunnusluvun, ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi maksusovellusten kuten MobilePayn tai OP-Pivon käytössä vaikka niissä ei varsinaista fyysistä sirua olekaan.

Magneettijuovat kohta historiaa

Magneettijuova kortteja on yleisesti pidetty riskialttiimpina kuin sirukorttia. 

Sirukortin ainutlaatuinen teknologia ja dynaamisen tunnistautumiset tekevät siitä huomattavasti turvallisemman maksuvaihtoehdon.

Tehokkain keino suojautua mahdollisilta varkauksilta on pitää oman kortin tunnusluku hyvässä tallessa, mielellään omassa päässä.

Entä jos PIN-koodin unohtaa?

Sirukorttien tunnistautumisen voi tehdä myös allekirjoituksella, jos tunnusluku unohtuu. Se vaatii kuitenkin kassan hyväksynnän ja usein pakosti henkilötunnukset ajokortin tai passin muodossa.

Käykö sirukortti kaikkialla maksutavaksi?

Ensimmäisten sirukorttien yleistyessä niitä ei voinut käyttää kuin tietyissä paikoissa. Ne on alun perin kotoisin 1980 luvun Ranskasta, josta ne levisivät muualle Eurooppaan.

Koska sirukortit eivät välttämättä käyneet maksutapana kaikkialla, koska ne erosivat merkittävästi toisistaan. 

Laadittiin EMV-standardi, jonka tarkoituksena oli yhtenäistää maksukorttien toimintaa.

Mastercard, Visa ja Europay loivat EMV standardin, jonka myötä sirukortit yleistyivät muuallakin Euroopassa.

Nykyään lähes kaikki tunnistavat nämä kolme nimeä huolimatta siitä, että maksukortteja tulee jatkuvasti lisää. Olivatpa ne sitten pankkikortteja, luottokortteja tai prepaid-kortteja.

Mitä eroa on Visalla ja MasterCardilla?

Kaikki EMV-standardin alla operoivat maksukorttitoimijat ovat hyvin samanlaisia. Jokaiselle maksutapahtumalle annetaan oma dynaamisesti generoitu koodi.

Voidaan siis sanoa, että näiden korttien välillä ei ole lähes mitään eroa.

Toki joissakin verkkokaupoissa, varsinkin ulkomaisissa verkkokaupoissa ei välttämättä toimi molemmat maksutavat. Yleensä käytössä on vain jompi kumpi, tai sitten molemmat.

Lue myös: Bank Norwegian luottokortti

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti