lainojen korkokatto 2020

Lainojen korkokatto 2020

Artikkeli päivitetty 10. Tammikuu, 2024

Hallitus ehdotti keväällä 2020 10% korkokattoa kuluttajaluottoihin, joka tulee vaikuttamaan merkittävästi luotonantoon. 

Lainoja on huomattavasti vaikeampi saada menemään läpi vaikka hakijan luottokelpoisuus olisikin korkea.

Päivitys tulossa 2022: Kesällä / Syksyllä saadaan lopullinen korkolainsäädäntö voimaan. Tulemme päivittämään tähän artikkeliin päätöksen tulokset ja uuden lainsäädännön muutokset.

Lainojen korkokattoon tuli uusi päivitys vuonna 2023 – tästä lisää seuraavassa osiossa. 

Tämä lakimuutos vaikuttaa erityisesti verkosta saataviin yksityisten rahoituslaitosten myöntämiin kulutusluottoihin.

L Tästä syystä voit luottaa meihin
Me Luottopalvelut, teemme kovasti töitä sen eteen, että sivustomme pysyy ajankohtaisena ja luotettavana tiedonlähteenä verkossa. Tarkistamme säännöllisesti kaikki vanhat artikkelimme. Kaikki sivustomme kirjoittajat ovat taustatarkistettuja, luotettavia asiantuntijoita pitkällä historialla rahoitusalalta.

Lainojen korkokatto 2023

Lainojen korkokaton kanssa on väännetty suuntaan ja toiseen. Alkujaan vuoden 2021 loppuun asti lainojen maksimikorko oli 10 %. Tämän jälkeen vuoden 2022 tammikuussa maksimikorkotaso nousi 20 %. 

Nyt kuitenkin vuoden 2023 lokakuussa maksimikorko on 15 % lisättynä korkolain mukainen viitekorko, joka tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa. 

Lakimuutos on kaksiteräinen miekka

Nykyistä luotonantojärjestelmää ei ole rakennettu siten, että se kestäisi rankkoja muutoksia. Pahimmassa tapauksessa luotonanto kuluttajille voi loppua kokonaan.

Pitkäntähtäimen seuraksia ei ole tässä lakimuutoksessa huomioitu ainakaan luotonantajien näkökulmasta.

Mitä tapahtuu kun yksityiset kotitaloudet ajautuvat taloudelliseen ahdinkoon eivätkä saa edes leipää pöytään kun luottohanat on pistetty kiinni.

Itse asiassa luotonmyöntöprosentti on laskenut osalla luotonantajista jopa 50% jo pelkästään kevään 2020 aikana.

Nykyinen 20% korkokatto lainoille oli jo kova isku monelle yksityiselle rahoittajalle. Ja moni lopettikin toimintansa kokonaan sen seurauksena.

Tällä hetkellä Suomessa yli 10 luotonantajaa on pysäyttänyt luotonmyönnön ainakin toistaiseksi ennen kuin lakimuutoksesta saadaan tarkempi kuva ja lopullinen päätös.

Alustavasti lakimuutoksen on tarkoitus olla voimassa vuoden loppuun asti, mutta osa on toivonut sen asettamista pysyväksi.

Sanotaanko näin, että harva pankki pystyy edes myöntämään kulutusluottoja alle 10% korolla tänä päivänä, koska luottotappioriski on yksinkertaisesti aivan liian suuri yksittäisten lainanhakijoiden kohdalla.

Perinteisten kivijalkapankkien myöntämien asuntolainojen korot olivat 90-luvulla vielä 7% luokkaa ja nyt panikoidaan kun korot nousevat muutaman prosentin.

Kannattaako korkokatto?

Ministeri Anna-Maja Henriksson on huolissaan sadoista tuhansista suomalaisista joilla on maksuhäiriömerkintä ja tämän lakimuutoksen tarkoitus olisi pysäyttää velkaantuminen.

Lue myös: luottotietojen palautuminen ja näin tarkistat luottotiedot ilmaiseksi

Totuus saattaa olla aivan toinen, sillä maksuhäiriömerkintöjen määrä nousi aikaisemmasta 20% korkokatto muutoksesta huolimatta.

Pikemminkin korkokatto voi vaikuttaa negatiivisesti monen talouteen, kun lainarahaa ei ole mistään enää saatavilla kun sitä tarvittaisiin nopealla aikataululla.

Vaikuttaako lakimuutos luottokortteihin?

Nykyisten luottokorttien korot ovat keskimäärin 20% luokkaa, joten myös luottokorttien käyttäminen menisi uusiksi sillä nykyiset luottokortit jouduttaisiin todennäköisesti sulkemaan.

Mitä seurauksia lakimuutoksesta koituu?

Todennäköisesti luotonsaanti mahdollisuudet heikkenevät kaikilla kansalaisilla ja tämä on hankala asia etenkin vallitsevan taloudellisen tilanteen takia.

Toivottavasti lakimuutos ei tule viemään leipää ihmisten pöydistä, kun viimeisetkin luottohanat sulkeutuvat 10% korkokaton myötä.

Nähtäväksi jää mitkä ovat lopulliset seuraukset pitkällä tähtäimellä, jos ja kun tämä lakiuudistus tulee menemään läpi.

Muuta uudistukseen liittyen

Myös pikavippien ja kulutusluottojen suoramarkkinointi tullaan kieltämään vuoden 2020 aikana. 

Tulkinnanvaraista on miten luotonantajat voivat hoitaa asiakaspalvelunsa lain mukaisesti uudistuksen jälkeen.

Harkitsetko lainaa? Vertaile ensin.
Helposti ja nopeasti